Sărbătoarea generozității și dărniciei, azi. Îl cinstim pe cel mai iubit sfânt – Nicolae

vineri, 06 decembrie 2019, 08:00
2 MIN
 Sărbătoarea generozității și dărniciei, azi. Îl cinstim pe cel mai iubit sfânt – Nicolae

Sfantul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut si mai iubit sfant al Bisericii noastre. Este cinstit pe 6 decembrie.

Sarbatoarea Sfantului Nicolae a creat in crestinatate o constiinta si o cultura a darniciei sau a generozitatii. Aceasta generozitate, aceasta darnicie a Sfantului Nicolae a devenit izvor de evlavie si darnicie pentru intreaga crestinatate.

Sfantul Nicolae este actual mai ales intr-o lume foarte egoista si posesiva in care se aduna averi si bani de catre unii in totala uitare fata de cei saraci, de cei lipsiti, de cei orfani, de cei necajiti. De aceea prin darurile facute copiilor de catre Sfantul Nicolae se cultiva o educatie a darniciei, a generozitatii ca sa-i invatam pe copii si pe tineri sa fie si ei darnici, pentru ca dar din dar se face rai, adica daruind ce ai primit in dar sau daruind pentru ca si tu ai primit in dar ceva se transforma in comuniune, in bucurie. Fericirea aceasta cand vezi ca ai facut bucurie unuia caruia i-ai oferit un dar este o fericire a comuniunii, o fericire a iubiri milostive, o fericire a iubirii smerite si atunci Sfantul Nicolae este izvor de cultura a generozitatii, a darniciei.

Sfantul Nicolae este iubit ca urmare a bunatatii lui, a milostivirii lui. El nu a fost cel mai mare teolog si nici cel mai mare predicator, dar a unit cuvantul cu fapta cea buna, fapta milostiva. Aceasta cultura a darniciei, a ospitalitatii este o cultura a credintei crestine exprimata in fapte, in bunatate si darurile acestea sunt daruri care intaresc comuniunea intre oameni, dar si cultiva demnitatea omului. 

Sfantul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cinstiti sfinti, dovada fiind sutele de biserici care i s-au inchinat si numarul de peste 800.000 de romani care ii poarta numele.

Aflați amănunte de pe crestinortodox.ro.

Comentarii