Scandal la Maternitatea Cuza cu angajarea asistentelor. Ultimul concurs a fost anulat

sâmbătă, 05 octombrie 2019, 02:03
3 MIN
 Scandal la Maternitatea Cuza cu angajarea asistentelor. Ultimul concurs a fost anulat

„Ziarul de Iaşi“ a avut din nou dreptate când a publicat, zilele trecute, că un amplu concurs de angajare de asistente s-a făcut cu încălcarea legii, lucru contrazis de şefii spitalului (VEZI AICI). Ieri, conducerea Maternităţii „Cuza Vodă“ ne-a dat dreptate: concursul în cauză a fost anulat „ca urmare a constatării existenţei unor deficienţe în respectarea prevederilor legale. Incidente de acest gen, precum şi cel similar de la Socola (VEZI AICI), alimentează tot mai mult „folclorul“ privind mitele imense, de mii de euro, care s-ar da la aceste concursuri de asistente medicale

 

„Ziarul de Iaşi“ a avut dreptate: concursul pentru ocuparea posturilor vacante de asistent medical la Maternitatea „Cuza Vodă“, în Secţia Neonatologie II, a fost suspendat zilele trecute de către conducerea unităţii, „ca urmare a constatării existenţei unor deficienţe în respectarea prevederilor legale“. 
 
Problemele legate de organizarea concursului au fost semnalate şi de una dintre candidate, Ingrid Bauer, care a susţinut că data probei practice a fost modificată în timpul concursului. Aceasta a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ că a participat la proba scrisă a concursului pe data de 16 septembrie, unde a obţinut 88 de puncte, însă nu a mai participat şi la proba practică, data fiind modificată între timp. Astfel, în loc ca proba practică să aibă loc pe 20 septembrie, aceasta a avut loc pe data de 19 septembrie, din acest motiv lipsind cinci candidaţi, care nu au aflat la timp de modificarea programului. Ingrid Bauer a mai spus că singurul loc unde a putut fi observată noua dată era în documentul care anunţa rezultatele de la proba scrisă, însă acolo precizarea se fă­cea la finalul documentului, fără însă să explice că este vorba despre o modificare în atenţia candidaţilor la concurs.
 
Reprezentanţii spitalului au precizat atunci că procedurile legale au fost respectate şi că probele concursului vor continua. „Conform HG. 286/2011 actualizată cu pri­vire la organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor publice vacante, comisia/instituţia publică nu are voie să modifice data şi ora probei practice în mijlo­cul concursului“, a precizat însă atunci candidata. De asemenea, în contestaţia înaintată şi la conducerea uni­tăţii, Ingrid Bauer mai susţinea că nu a fost respectat nici termenul legal pentru organizarea probei interviu, în HG 286/2011 menţionându-se că interviul se susţine „într-un termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data susţinerii probei scrise şi/sau probei practice, după caz“.
 
Ce spune managerul maternităţii?
 
Reprezentanţii maternităţii menţionează acum, în anunţul suspendării, că decizia a fost luată în temeiul articolelor 37 şi 38 din HG 286/2011, conform cărora „în cazul în care se constată că nu au fost respectate prevederile legale sau când aspectele sesizate nu pot fi cercetate cu încadrarea în termenele procedurale prevăzute de lege, desfăşurarea concursului va fi suspendată“. Managerul unităţii medicale, ec. Robert Dâncă, susţine că motivele suspendării nu sunt însă legate de faptul că data a fost modificată în timpul concursului. Acesta argumentează că motivul principal este acela că interviul a fost desfăşurat la 10 zile distanţă faţă de proba scrisă, în timp ce legea oferă un termen de maximum cinci zile. „Ca manager, am considerat că nu s-au respectat prevederile legale şi am luat decizia de a suspenda concursul. Nu are legătură cu ceea ce reclama candidata, este o altă speţă. Nu a fost nicio încălcare a prevederilor legale referitor la devansarea zilei, ulterior s-a constatat că nu s-a respectat numărul de zile până la organizarea probei interviu“, a afirmat ec. Robert Dâncă.
 
Reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă“ au precizat că procedura de concurs va fi reluată în perioada următoare. Tot în această perioadă a fost suspendat şi concursul pentru ocuparea a 93 de posturi pentru asistenţi medicali şi infirmiere de la Institutul de Psihiatrie „Socola“, în acest caz unul dintre motivele suspendării fiind legat de existenţa unui dosar la DNA Iaşi.

Comentarii