Scandal uriaş la Eurovision 2022: România, implicată direct! Ce spun reprezentanţii TVR

luni, 16 mai 2022, 01:50
4 MIN
 Scandal uriaş la Eurovision 2022: România, implicată direct! Ce spun reprezentanţii TVR

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis un comunicat de presă în care a explicat că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. Printre cele şase ţări s-ar afla şi România. Cele şase jurii naţionale eliminate din Eurovision 2022 ar fi: Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino, scrie publicaţia escxtra.com. 

"În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme în rezultatele a şase ţări", se arată în comunicatul EBU.

Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare ţară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent de vot. EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de a manipula votul la concursul Eurovision şi are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influenţa sau nu rezultatele şi/sau rezultatul vot, se arată în comunicatul citat de g4media.com. 

Care este poziţia TVR?

"Am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", sunt precizările Televiziunii Române transmise News.ro. Televiziunea Română şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui wrs, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului, afirmă TVR. Conform Televiziunii publice, într-un mesaj transmis reprezentanţilor ţărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: “În analiza voturilor date de juriile naţionale de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (“irregular”) în rezultatele a şase ţări. Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu vot similar)”. "Subliniem faptul că juriul naţional a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezenţa unui notar şi a respectat regulamentul impus de organizator". 

Reprezentanţii TVR reiterează faptul că "nici juraţii, nici reprezentanţii TVR, nu au fost anunţaţi, după a doua semifinală, de existenţa unor suspiciuni la adresa votului României. Aşadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanţii să fie anunţaţi în prealabil, aceştia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naţionale au fost modificate de organizator".

"În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un “substitut” calculat într-un mod netransparent. În funcţie de răspunsul care ne va fi trimis, TVR îşi rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situaţiei create. În ciuda acestei situaţii ieşite din comun, reprezentanţii României şi-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susţinut un moment impecabil la fiecare apariţie pe scenă, primind reacţii foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliştii".

Românii au trăit emoţiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul ţării noastre, TVR înregistrând audienţe duble faţă de transmisiunea din 2021 – TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.

Cine a câştigat concursul?

Concursul Eurovision 2022 a fost câştigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, a cărei piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul şi muzică tradiţională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar şi dacă toate drumurile sunt distruse”). În plin război, reprezentanţii Ucrainei au făcut un apel, de pe scena din Torino, pentru salvarea soldaţilor de la oţelăria Azovstal din Mariupol. omânia s-a numărat printre cei 25 de finalişti ai Eurovision 2022, fiind reprezentată de wrs, care s-a clasat pe locul 18 din 25, cu 64 de puncte. Sprijinul pentru Kalush Orchestra a crescut vertiginos de când Rusia a declanşat războiul, la 24 februarie. Amintim că Rusia a fost exclusă din competiţie anul acesta din cauza invaziei declanşate de Vladimir Putin în Ucraina, în 24 februarie. Pe locul al doilea, s-a clasat Marea Britanie, reprezentată de Sam Ryder, un cântăreţ de 31 de ani celebrul pe reţelele de socializare. El a interpretat piesa „Space Man”. Următorii clasaţi au fost reprezentanţii Spaniei, Suediei şi Serbiei.

Comentarii