Acuze de discriminare etnică

Scandalul copilului pus la colţ de învăţătoare dă în clocot. Cadrul didactic a demisionat

marți, 15 octombrie 2019, 01:59
3 MIN
 Scandalul copilului pus la colţ de învăţătoare dă în clocot. Cadrul didactic a demisionat

Un copil rom din Şcola Zece Prăjini a fost pus în genunchi cu braţele ridicate. Elena Motaş, responsabil pentru problemele romilor în cadrul Instituţiei Prefectului, arată că este „o lecţie de rasism şi un abuz emoţional fără precedent“. Învăţătoarea şi-a dat demisia în urma incidentului. „Părinţii acelui copil nu au depus nicio plângere legată de acest caz. În plus, părinţii s-au împăcat cu fostul cadru didactic“, afirmă directorul şcolii.

Consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Iaşi a prezentat în cursul zilei de ieri un caz care a stârnit o serie de reacţii negative în mediul online. Astfel, conform Elenei Motaş, responsabil pentru problemele romilor în cadrul Instituţiei Prefectului, a prezentat un presupus caz de discriminare la Şcoala Zece Prăjini, instituţie de învăţământ care aparţine de Şcoala Dagâţa. În acest moment nu este depusă nicio plângere în acest sens la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, care însă s-a sesizat în urma reacţiilor din mediul online şi va trimite în cursul zilei de astăzi, 15 octombrie, o echipă de inspectori la şcoala din satul Zece Prăjini.

Consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Iaşi a relatat un presupus caz de discriminare la şcoala din satul Zece Prăjini, unde un cadru didactic ar fi pus un elev de etnie romă să stea în genunchi şi cu mâinile ridicate.

„Mulţi dintre prietenii din lista mea sunt cadre didactice, şi cu siguranţă nu puteţi să toleraţi astfel de comportament, indiferent de mediul în care se manifestă. Criza personalului calificat din sistem a făcut ca la şcoala din Zece Prăjini directorul să angajeze o «învăţătoare», fostă vânzătoare la un Market, fără experienţă şi fără testare. Această doamnă a venit însoţită la şcoală de soţul ei şi de propriul copil. A considerat foarte educativ să pună un copil rom din clasa a II-a să stea în genunchi cu mâinile sus… drept pedeapsă. Copilul suferea de obezitate şi insuficienţă cardiacă. Să umileşti un copil de 7 ani în faţa propriului copil mi se pare o lecţie de rasism şi un abuz emoţional fără precedent“, afirmă într-o postare publică pe Facebook Elena Motaş.

Consilerul afirmă în postare că „directorul a încercat să muşamalizeze incidentul şi a sfătuit-o pe vânzătoare să demisioneze, insistând ca mama elevului sa nu facă sesizare. Eu personal am sesizat Inspectoratul Şcolar în speranţa că va analiza împrejurările în care s-au petrecut lucrurile! O demisie nu rezolvă criza din sistem, iar muşamalizarea incidentelor va conduce la perpetuarea comportamentelor abuzive“, a adăugat aceasta.

Presupuse interese politice la mijloc

Contactat telefonic, directorul Şcolii Dagâţa, Viorel Chiriac, a afirmat că „se exagerează în acest caz“, menţionând că fostul cadru didactic, deşi nu era titular, a susţinut o testare pentru obţinerea acestui post.

„Părinţii acelui copil nu au depus nicio plângere legată de acest caz, iar tânăra care a ocupat postul de învăţător şi-a dat demisia în urma acestui incident. În plus, părinţii s-au împăcat cu fostul cadru didactic“, afirmă directorul. 

Voci din interiorul şcolii afirmă că nu ar fi vorba de un caz de rasism, mai ales că majoritatea elevilor din şcoală sunt de etnie romă, iar demisia fostului cadru didactic ar fi venit de fapt în urma unor presiuni politice.

Sursele „Ziarului de Iaşi“ menţionează că acest caz ar fi exploatat de către Elena Motaş, al cărei soţ a ocupat funcţia de inspector şcolar pe problemele romilor în cadrul ISJ Iaşi, de unde nu i s-a mai prelungit delegarea, şi a fost nevoit să plece. În urmă cu câteva luni, Elena Motaş a acuzat public şi ISJ Iaşi de faptul că nu există comunicare faţă de organizaţiile care militează pentru drepturile etnicilor romi şi a solicitat demisia inspectorului şcolar general, prof. dr. Genoveva Farcaş.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean menţionază că nu a fost înregistrată nicio sesizare scrisă în acest sens, însă o echipă de inspectori se va deplasa în cursul zilei de astăzi la şcoala la care a avut loc incidentul pentru a verifica situaţia.

Comentarii