Scenariul moţiunii de cenzură, tot mai probabil

miercuri, 08 septembrie 2021, 01:50
4 MIN
 Scenariul moţiunii de cenzură, tot mai probabil

Iohannis nu l-a convins pe Barna să renunţe la schimbarea premierului. Orban a făcut primul pas pentru deblocarea moţiunii de cenzură, în timp ce PNL, PSD şi UDMR continuă să boicoteze şedinţele birourilor permanente.

Discuţiile de ieri dintre preşedintele Klaus Iohannis şi co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, nu au reuşit să deblocheze criza guvernamentală. Dan Barna a declarat că a participat, „din păcate“, la o întâlnire formală şi că şi-ar fi dorit ca întâlnirea să fi avut loc cu mai multe zile în urmă. El a precizat că nu s-a prezentat vreo soluţie, nu s-au analizat scenarii şi s-a declarat dezamăgit de întâlnirea cu preşedintele.

„Din păcate, s-a dovedit a fi o întâlnire formală, beningă, în care am trecut în revistă istoricul acestei crize şi am exprimat poziţia USR PLUS că ieşirea din criză se poate rezolva prin propunerea unui nou premier din partea PNL. Aici s-a terminat partea de conţinut. Nu s-a prezentat o soluţie, nu s-au analizat scenarii“, a afirmat Dan Barna. Barna a mai afirmat că a fost o întâlnire de care este dezmăgit. El a precizat că, în Parlament asistăm la un abuz asupra democraţiei fără precedent. „Faptul că noua majoritate CîţuCiolacu blochează dreptul la moţiune de cenzură al unor parlamentari arată că avem o majoritate, echipa premierul Cîţu cu PSD, care însă ucide prin fiecare neprezentare la şedinţă statul de drept. Cîţu trebuie să plece, moţiunea să ajungă la vot. Lăsaţi moţiunea de cenzură să se întâmple, încetaţi să transformaţi România întrun stat bananier“, a afirmat Barna.

Miniştrii USR PLUS şi-au înregistrat ieri dimineaţă demisiile din Guvern. La prânz, după şedinţa de guvern, premierul Florin Cîţu a declarat că încă analizează situaţia politică şi nu a luat act de demisii. „Daţi-mi voie să analizez situaţia şi când o să am un răspuns o să vin“, a spus Cîţu.

Orban „mişcă de loc“ moţiunea de cenzură

Cu mai multe decizii ale Curţii Constituţionale în mână, Ludovic Orban a decis să dea drumul moţiunii de cenzură a USR-PLUS şi AUR. Liderul PNL, preşedinte al Camerei Deputaţilor, a informat ieri Guvernul despre moţiune. „Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, eu am obligatia să respect Constituţia şi legile ţării. Derularea calendarului moţiunii de cenzură e obligatorie, altfel se încalcă principiul constituţional al statului de drept. De asemenea, am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură ale căror semnături fuseseră transmise online, care reprezintă o confirmare a autenticităţii acestor semnături. De asemenea, nu există nicio cerere de retragere a niciunei semnături“, a spus Orban.

El a precizat că va încerca o nouă convocare a Birourilor permanente pentru a stabili calendarul moţiunii. Asta după ce ieri PNL, PSD şi UDMR au boicotat încă o dată şedinţa birourilor permanente, încercând astfel să blocheze moţiunea USR-PLUS. De menţionat ar fi că demersul lui Orban de a pune în dezbatere moţiunea nu poate avea o finalitate fără un vot al membrilor din birourile permanente. Mai exact, moţiunea nu poate fi pusă pe ordinea de zi a plenului şi prin urmare nu poate fi dezbătută. Potrivit unor surse politice, liberalii din tabăra Cîţu vor să atace la CCR decizia lui Orban de a debloca moţiunea.

Paşii legali

Cea de a patra şedinţă a Birourilor Permanente ale Camerelor pe tema moţiunii de cenzură a fost suspendată marţi din lipsă de cvorum. La şedinţă au fost prezenţi doar nouă parlamentari. Au lipsit reprezentanţii PSD, iar de la PNL a fost prezent doar preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban. Aceasta este a patra oară când şedinţa în care Parlamentul ar fi trebuit să ia act de moţiunea USR PLUS-AUR şi să decidă calendarul dezbaterii acesteia se suspendă din lipsă de cvorum. Precedentele au fost convocate vineri la ora 23, sâmbătă la ora 11 şi luni la ora 12. 

Conform Regulamentului activităţilor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc

Comentarii