Şcoala-furgonetă care îi învaţă informatică pe elevii de la ţară. Un inedit experiment FabLab Iaşi

joi, 26 octombrie 2023, 01:50
3 MIN
 Şcoala-furgonetă care îi învaţă informatică pe elevii de la ţară. Un inedit experiment FabLab Iaşi

Cu o investiţie de 50.000 de euro, o furgonetă dotată cu mobilier şi echipamente moderne s-a transformat într-un laborator mobil, capabil să transporte cunoaştere către sate în care elevii nu au alte alternative pentru educaţie digitală. Fab Mobile, o iniţiativă în premieră pentru regiunea Moldovei, îşi propune să ajungă în şcoli în care învaţă elevi din medii defavorizate.

 

“Dacă nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed”, spune o expresie, folosită pentru a marca lipsa cuiva de alternative. Ideea Fab Mobile funcţionează pe acelaşi principiu: laboratorul educaţional pe roţi va străbate satele şi oraşele mici din zona Moldovei, către 25 de şcoli din comunităţi defavorizate sau îndepărtate de municipiul Iaşi. Elevii din aceste unităţi de învăţământ vor putea învăţa cum se face producţie digitală, ce înseamnă proiectarea şi imprimarea 3D şi, astfel, vor avea şanse sporite pentru alegerea unei meserii.

“Pe măsură ce am dezvoltat proiectul nostru Solidarity Fab Lab, am întâmpinat o mare provocare: majoritatea participanţilor nu s-au putut alătura atelierelor de proiecţie digitală pentru că nu şi-au permis să plătească transportul. Pentru a evita această situaţie, am creat Fab Mobile, un spaţiu în mişcare în care pot explora, învăţa şi interacţiona cu mentorii şi imprimarea 3D şi alte sisteme digitale, pentru a se familiariza cu noi posibilităţi pentru drumul lor în viaţă”, a explicat dan Zaharia, fondatorul ecosistemului FabLab Iaşi.

Solidarity FabLab, un program lansat în noiembrie 2020, are ca obiectiv creşterea capacităţii de angajare a tinerilor din medii defavorizate, care sunt învăţaţi să folosească tehnologiile digitale. Sediul Laboratorului Solidarity FabLab este în Iaşi, în aceeaşi clădire în care funcţionează şi FabLab1. Însă tocmai poziţionarea în municipiu s-a dovedit a fi o problemă pentru tinerii cărora li se adresau cursurile predate aici.

“Peste 150 de tineri din judeţul Iaşi, cu vârste cuprinse între 16 şi 25 de ani, au acces la cursuri de formare tehnică, unde descoperă şi învaţă cum să utilizeze tehnici şi instrumente digitale de fabricaţie precum design – custom, CAD, software 2D, imprimare 3D, tăietor laser şi vinil, freză CNC, toate sub îndrumarea specialiştilor locali. Va exista, de asemenea, o introducere în electronică şi familiarizarea cu instrumentele de documentare. În paralel, tinerii incluşi în program vor beneficia şi de consiliere în carieră şi oportunităţi concrete de angajare prin facilitarea unor sesiuni de întâlniri şi discuţii cu o serie de companii din judeţul Iaşi, active în domeniul tehnologiei”, se arată în descrierea proiectului Solidarity FabLab.

“Suntem bucuroşi că în parteneriat cu Fab Lab Iaşi organizăm de mai bine de 3 ani cursuri practice pentru tinerii din medii vulnerabile. Ne entuziasmează ideea că, prin intermediul Fab Mobilului vom ajunge la acei viitori antreprenori care vor să descopere puterea tehnologiei şi a instrumentelor digitale care ne vor face viitorul mult mai accesibil”, a declarat Ovidiu Ana, director executiv al Fundaţiei Orange România, unul dintre partenerii FabLab din acest proiect, alături de Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, BCR şi Şcoala de Bani.

Laboratorul educaţional mobil, dotat cu laptopuri, imprimante 3D, un scanner 3D, un mini-CNC, o imprimantă color multifuncţională, o presă pentru personalizat tricouri şi una pentru personalizat căni, un set de LEGO robotică şi mai multe kit-uri de microelectronică va face prima oprire în această săptămână, simbolic, la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” Iaşi, unde liceenii din echipa de robotică CyLiis vor avea ocazia să verifice echipamentele. 

Comentarii