SCRISOARE despre amantlâcul managerului de la Socola, primită de ministru

joi, 14 februarie 2019, 02:59
4 MIN
 SCRISOARE despre amantlâcul managerului de la Socola, primită de ministru

Scandalurile par a se ţine lanţ aici şi trec deja la nivelul următor. Asistenta care a câştigat procesul cu managerul, după ce a fost dată afară, a trimis o scrisoare cu multe acuzaţii la minister. Ce acuze aduce aceasta „cuplului managerial“: directorul spitalului şi amanta lui, pe care primul a făcut-o director de îngrijiri.

O angajată a Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi atrage atenţia asupra mai multor nereguli existente în interiorul unităţii medicale prin intermediul unei scrisori deschise către Ministerul Sănătăţii (MS). Aceasta solicită în mod public cercetarea disciplinară pentru management defectuos şi demiterea ac­tu­a­lului manager, dr. Ga­briel Oprişanu, precum şi „urmărirea recuperării prejudiciilor financiare pe care le-a adus instituţiei pe care o conduce în mod ruşinos“.

Mirela Ana Popeanu, asistent medical la secţia IX Cronici, spune că, dacă nu va fi luată nicio măsură, este hotărâtă să intre în greva foamei în faţa Ministerului Sănătăţii pe termen nelimitat, indi­fe­rent de consecinţe. Aceas­ta susţine că, imediat de la numirea în funcţie ca manager a dr. Gabriel Oprişanu, din 2015, acesta a condus institutul „ca pe propria moşie, gestionând problemele după bunul-plac, şi nu după litera legii, având un comportament dispreţuitor faţă de problemele reale ale paci­enţilor şi ale personalului“.

Mai mult, aceasta mai spune că, după numi­rea în funcţie, dr. Oprişanu a început să îşi creeze un grup de putere „care să îl sprijine în acţiunile ilegale pe care intenţiona să le comită“, în acest sens fiind schimbat Comitetul Director al institutului şi scoase din nou posturile la concurs, de data aceasta „cu o bi­bliografie comună şi cu subiecte de examen fără nicio legătură cu spe­cificul posturilor scoase la concurs“.

Asistenta susţine că, pe durata mandatului avut de dr. Oprişanu, unitatea me­dicală a fost prejudiciată prin luarea mai multor de­cizii eronate, care au fost penalizate inclusiv de instanţele de judecată cu despăgubiri de sute de mii de lei, a fost bulversată activitatea personalului prin decizii „ilegale şi scandaloase care au fost ulterior anulate în baza unor hotărâri judecăto­reşti definitive“, spitalul având de suferit şi prin modul de administrare, fiind desfiinţată ferma proprie de la Secţia exterioară Şipote care asigura o parte din hrana pacienţilor.

TEXTUL SCRISORII – AICI

„A gestionat mai mult decât dezastruos problemele institutului, în care multe dintre pavilioane sunt mizerabile şi într-o stare de degradare deplorabilă, departe de condiţiile impuse unui centru de îngrijire şi cercetare de nivel universitar, a generat în colectiv, în mod direct sau prin interpuşi, o stare permanentă de tensiune, neîncredere şi teamă faţă de unii colegi şi faţă de conducerea institutului. De asemenea, a afectat grav imaginea spitalului atât prin legătura extraprofesională scandaloasă pe care o are de mai mult timp cu di­rec­to­rul de îngrijiri, asistenta Amalia Iuraşcu, pe care a favorizat-o în re­petate rânduri în vederea ocupării unor funcţii, uneori concomitent, chiar şi fără concurs, prin nu­mi­re directă, cât şi prin comportamentul adeseori dispreţuitor faţă de paci­enţi şi subordonaţi“, se precizează în scrisoarea deschisă.

Mirela Popeanu susţine că cel mai bun exemplu pentru a arăta abuzurile managerului este chiar cazul său, deoarece i-a fost desfăcut contracul de muncă în anul 2017, în urma unei cercetări disciplinare care nu a respectat normele în vigoare. După ce a contestat în instanţă, aceasta a fost reîncadrată în cele din urmă pe post.

„Începând din iunie 2017 când am înţeles să resping ferm şi să sesizez inclusiv Ministerului Sănătăţii mo­dul de lucru ilegal al cu­plului managerial am fost urmărită, hărţuită şi foto­grafiată la serviciu şi în timpul liber, supusă însce­nărilor şi atacurilor în pre­să. Am contestat în in­stanţă deciziile managerului Gabriel Oprişanu luate împotriva mea şi hotărâ­rile judecătoreşti prin care mi s-a făcut dreptate pun din nou Institutul de Psihiatrie «Socola» Iaşi, ca şi în cazul colegelor mele, în situaţia de achita daune materiale şi morale, care numai în cazul meu se ridică la zeci de mii de euro“, se mai precizează în textul scrisorii.

Asistenta spune că a luat legătura zilele trecute cu Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, şi i-a transmis scri­soarea deschisă, aştep­tând în momentul de faţă un răspuns.

Cititi pozitia oficialilor Institutului de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi pe larg aici

Comentarii