Secetă de proporţii istorice în regiunea Moldovei

miercuri, 20 iulie 2022, 15:31
3 MIN
 Secetă de proporţii istorice în regiunea Moldovei

România trece printr-o perioadă în care deficitul de precipitaţii este unul semnificativ, iar semnalele sunt în continuare că situaţia nu se va schimba, ceea ce va face cu siguranţă ca acest an agricol să fie unul dintre cei mai secetoşi din istorie, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu.

 

 

Conform estimărilor de specialitate, cele mai afectate culturi agricole sunt porumbul şi floarea-soarelui, în timp ce Moldova este regiunea atinsă cel mai grav de seceta pedologică extremă, cu cea mai redusă cantitate de precipitaţii din istorie, de 322,6 litri pe metru pătrat, în acest an.

“În acest an agricol Moldova este zona cea mai afectată. Dacă în anul agricol 2019 – 2020, cel mai recent an agricol secetos, în Dobrogea am înregistrat cea mai mică cantitate de precipitaţii din istorie, reprezentând valoarea cea mai coborâtă, de numai 229,2 litri pe metru pătrat, în acest an în Moldova înregistrăm cea mai coborâtă valoare, de 322,6 litri pe metru pătrat pătrat. Observăm nuanţele de galben ce caracterizează starea de secetă pedologică extremă în Moldova, în Dobrogea, în Bărăgan, nu în ultimul rând în Banat, în Crişana şi în Maramureş, dar şi areale din Câmpia Română sau în centru, cea mai mare parte a Transilvaniei”, a declarat directorul ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, ieri, un Cod portocaliu şi unul galben de temperaturi ridicate şi disconfort termic, ce vizează peste trei sferturi din ţară în perioada 22 – 24 iulie. În general, temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18 – 20 de grade. Conform prognozei de specialitate, pe 22 şi 23 iulie, va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de căldură în intensificare şi disconfort termic accentuat, ce va afecta zone din 10 judeţe. Astfel, pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă, în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica.

În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 – 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat. Totodată, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Celulă de criză din cauza caniculei

Premierul Nicolae Ciucă a cerut DSU ca la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei să funcţioneze, de joi, o celulă de criză care va fi destinată monitorizării efectelor temperaturilor ridicate. Celelalte ministere de linie vor lua măsuri de informare a populaţiei, de coordonare cu ONG-urile şi cele de voluntari pentru identificarea persoanelor vulnerabile, a mai spus premierul, el afirmând că şi la nivelul Executivului va exista o platformă de informare cu aceste date şi informaţii legate de prognoză. Ciucă a cerut Ministerului Sănătăţii un pachet de informaţii pentru ca cetăţenii să ştie despre efecte şi punctele de ajutor instalate.

“Am desfăşurat prima reuniune a Comitetului interministerial dedicat analizării şi monitorizării efectelor pe care le produce seceta şi am stabilit ca la nivelul Guvernului să continuăm să avem o monitorizare continuă şi o informare continuă, activitate care se va derula prin întâlniri săptămânale şi raportări săptămânale. Vom avea o informare la nivelul Ministerului Agriculturii, coordonator al acestui comitet, cu tot ceea ce înseamnă informaţii privind suprafeţele afectate, regiunile afectate, culturile, estimările şi măsurile luate la nivelul Guvernului”, a spus premierul în deschiderea şedinţei de Guvern.

Nicolae Ciuă a arătat că a discutat de asemenea cu reprezentantul ANM şi prognozele pentru perioada imediat următoare evidenţiază temperaturi foarte ridicate.

 

Comentarii