Şedinţă extraordinară de împărţit bani, azi, la CJ Iaşi

vineri, 12 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 Şedinţă extraordinară de împărţit bani, azi, la CJ Iaşi

Consilierii judeţeni au fost convocaţi în această dimineaţă ca să-şi dea acordul asupra câtorva proiecte de hotărâre ce nu supportă amânare. Două puncte de pe ordinea de zi se referă la Programul pentru şcoli. Primul dintre ele propune preluarea procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor aferente acestui program. Este vorba despre refuzul administraţiilor locale din Mădârjac, Ion Neculce, Răducăneni, Ruginoasa, Schitu Duca, Sineşti şi Paşcani de a-şi asuma responsabilitatea derulării acestor proceduri în perioada ianuarie-iunie 2019.

Al doilea proiect legat de Programul pentru şcoli al României vizează repartizarea pentru anul în curs, pe unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Pentru zilele de cursuri din prima jumătate a lui 2019, este prevăzută suma totală de 12,3 milioane de lei, din care 2,2 milioane pentru achiziţia de fructe şi legume, 4,9 milioane pentru lapte şi produse lactate, iar 5,2 milioane de lei se vor cheltuie pe produse de panificaţie. În comune, cei mai mulţi bani vor ajunge la Belceşti, Ţibana şi Lungani.

Aleşii judeţului se vor pronunţa apoi asupra cuantumului total al cheltuielilor pentru funcţionarea centrelor dezi din comunele Ciurea, Cotnari, Fântânele, Heleşteni, Ion Neculce, Miroslava, Mogoşeşti Iaşi, Ruginoasa, Scobinţi, Tomeşti şi Voineşti, precum şi a cotei-părţi de finanţare din bugetul CJ. Ultimul proiect de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare va repartiza celor 98 de primării din judeţ o cotă de 7,5 la sută din impozitul pe venit estimat să se încaseze în anul 2019, reprezentând fond la dispoziţia CJ. Criteriile de repartizare sunt în funcţie de suprafaţa totală a fiecărei UAT, în proporţie de 80 la sută, respectiv în funcţie de populaţie, 20 la sută. Astfel, cei mai mulţi bani vor ajunge la cea mai întinsă comună ieşeană, Deleni, 623.000 de lei, iar cei mai puţini, la Ciohorăni, 73.000. Pentru acest an, suma estimată este de 28,5 milioane de lei (din care zece procente sunt propuse să fie alocate pentru acoperirea cheltuielilor de funcţionare a UAT-urilor urbane din judeţ, cu excepţia municipiului Iaşi), estimarea pentru anul viitor fiind dublă, peste 59 de milioane.

Comentarii