Ședință tensionată pe marginea bugetului județului. Opoziția a părăsit sala

miercuri, 24 aprilie 2019, 07:49
3 MIN

Ședință tensionată astăzi la Consiliul Județean. Se discută bugetul județului (proiect nesupus dezbaterii publice – ceea ce l-a făcut pe liderul grupului liberal, Romeo Vatră, să-l numească „buget al PSD, nu al județului”) – precum și al Aeroportului (cu un plan faraonic de dezvoltare, dar cu finanțare ipotetică) și al regiei de apă, Apavital.

Prezența la ședința CJ este de 100%: din cei 37 de aleși județeni, un singur consilier a lipsit la început (de la PNL), dar a ajuns în timpul ședinței.

În debutul ședinței CJ, liberalii au cerut amânarea proiectului de hotărâre a bugetului județului. Romeo Vatră, liderul grupului de consilieri ai PNL, a propus discutarea proiectului într-o ședință extraordinară, săptămâna viitoare. El a invocat lipsa dezbaterii publice, a avizului Comisiilor economică și juridică.

La rândul lui, Cristian Stanciu, liderul grupului PSD din CJ, susține că există avizul ("consultativ, dar obligatoriu") Comisiei economice.

Alin Aivănoaei, liderul consilierilor PMP, solicită de asemenea amânarea dezbaterii și adoptarea bugetului județului pe 2019 pentru ziua de 2 mai.

După 35 de minute de discuții aprinse, ordinea de zi a fost adoptată în ciuda protestelor opoziției.

Micii fotbaliști de la Ruginoasa au fost chemați din nou în sala de ședințe, pentru a fi premiați cu 25.000 de lei în urma câștigării unui miniturneu regional. Pe de altă parte, proiectul prin care CJ intenționează să preia în administrare un teren de 1725 mp de la Primăria Ruginoasa pentru construirea unui "centru de excelență în fotbal", a picat la vot.

Ședința a ajuns la proiectul de buget al județului. Consilierii liberali au părăsit sala pe motiv că bugetul este "al PSD, nu al Iașului". Și consilierii PMP au ieșit din ședință, motivând că amendamentele pe care le-au propus la bugetul de anul trecut nu au fost puse în practică.

Liderul grupului PSD, Cristian Stanciu, a apărat proiectul, afirmând că bugetul este echilibrat și că deficitul invocat de opoziție (înainte de publicarea lui integrala, n.r.) nu există.

Ședința continuă în prezența in corpore a celor 19 consilieri ai coaliției PSD-ALDE-UNPR plus cei trei membri ai conducerii executive a CJ.

Ședința s-a încheiat cu un protest al reprezentanților unui ONG care solicită alocarea unor sume destinate (pe Legea 350) unor acțiuni sociale.

Președintele CJ propune alocarea banilor la o viitoare rectificare, însă lidera FONSS a susținut că e prea târziu pentru aplicarea pentru unele proiecte. Liderul grupului PSD a intervenit, propunând un "amendament ad-hoc" de alocare a 50.000 de lei, votat de consilierii județeni rămași în sală.

Ulterior, proiectul de bugetat a fost votat din nou, șeful CJ precizând că nu e o suplimentare a bugetului, ci o diminuare a investițiilor cu suma respectivă.

VEDEȚI ȘI:

Protestul drumului prost de la Breazu ajunge până în Consiliul Judeţean

Mâine va avea loc cea mai „bănoasă“ şedinţă a consilierilor judeţeni ieşeni

Comentarii