Șeful de cabinet al lui Grindeanu, plătit de o firmă chineză de pe lista neagră a SUA

joi, 09 decembrie 2021, 13:48
2 MIN
 Șeful de cabinet al lui Grindeanu, plătit de o firmă chineză de pe lista neagră a SUA

Bogdan Mîndrescu, consilierul și viitorul șef de cabinet al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, a fost consultant în România pentru compania Inspur Shandong Group din China, controlată de Partidul Comunist Chinez.

În timp ce acorda consultanță companiei din China, Bogdan Mîndrescu era șeful de cabinet a lui Răzvan Cuc, în mandatul acestuia de secretar de stat la Transporturi. Șeful de cabinet nu a menționat în declarațiile de avere banii pe care i-a încasat de la chinezi. Grupul Inspur a fost trecut pe „lista neagră” a Departamentului Apărării al SUA în anul 2020 pentru a contracara strategia de dezvoltare a complexului militar – civil al Republicii Populare Chineze, care sprijină obiectivele de modernizare ale armatei chineze prin asigurarea accesului acesteia la tehnologii și expertiză avansate.

Bogdan Mîndrescu și-a început cariera la Bancpost, în anul 2007. A lucrat un an drept consultant de vânzări credite. Bogdan Mîndrescu s-a apucat să acorde consultanță companiei Inspur Shandog Group Co. Ltd. din China, controlată de Partidul Comunist Chinez, în decembrie 2014 și a prestat până în decembrie 2015.

Ce trebuia să facă pentru chinezi? Aflăm din CV-ul lui în care menționează că asigura „consiliere financiară în vederea deschiderii unei companii locale, subsidiară a companiei mamă, întocmirea unui business plan și a unui studiu de piață și alte analize cerute de companie”. În plus, făcea demersuri din punct de vedere administrativ și logistic pentru a deschide subsidiara în România.

Inspur Group este un conglomerat de companii de stat strategice din China specializat pe tehnologia informației și care se concentrează pe servicii de cloud, big data, găzduirea de aplicații cheie, servere, stocare, inteligență artificială și Planificarea Resurselor Întreprinderii (ERP).

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii