Situaţie neclară în finanţele unei instituţii importante a Iaşului

Şeful judeţului, chemat în ajutor la Aeroport. Unde sunt banii de investiţii?

marți, 16 iulie 2019, 02:00
3 MIN
 Şeful judeţului, chemat în ajutor la Aeroport. Unde sunt banii de investiţii?

Unul dintre membrii Consiliului de Administraţie al regiei afirmă că nu găseşte sursele de finanţare pentru investiţiile preconizate. Directorul general îi transmite însă că sumele sunt afişate pe site-ul aerogării. În ciuda replicilor tăioase, există câteva neconcordanţe care pot da de gândit.

Un schimb de replici pe subiectul banilor Aeroportului a ajuns, alaltăieri, la Consiliul Judeţean. Dialogul purtat în scris dintre directorul general al regiei, Cătălin Bulgariu, şi Alexandru Anghel – fostul vice, uIterior preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general interimar, iar acum simplu membru în CA – a vizat situaţia financiară a aerogării. Discuţia a avut loc într-un context despre care ziarul nostru a relatat săptămâna trecută: programul de investiţii în infrastructura aeroportuară, datoriile unuia dintre operatorii de zbor către regie şi dările impuse de lege şi ajunse la scadenţă.

„Vă rog să-mi scrieţi explicit că pentru toate obiectivele prinse în lista de investiţii este asigurată sursa de finanţare”, i-a cerut Anghel lui Bulgariu, invocând calitatea de administrator şi, implicit, liberul acces la orice document al Aeroportului.

Însă răspunsul primit îl îndrumă spre site-ul aerogării, cu menţiunea că „aceste documente au fost aprobate de Consiliul de Administraţie şi de Consiliul Judeţean”.

Fostul director general i-a replicat că, „pentru lipsa răspunsului sau furnizarea de date incomplete referitor la situaţia financiară a Aeroportului Iași către CA şi în mod specific către el”, va propune sancţionarea actualului director general în prima şedinţă de CA.

Întreaga suită de mesaje a fost direcţionată către adresa oficială a CJ (ghiseu.unic@icc.ro) şi către liderii grupurilor politice din consiliu cu solicitarea precizării sursei de finanţare pentru investiţiile preconizate la Aeroport. Amintim că programul investiţiilor este adoptat în şedinţele consilierilor judeţeni, cea aflată acum în procedură de licitaţie primind votul în decembrie trecut.

În mesajul lui, Alexandru Anghel afirmă că, fără fondurile europene pentru care regia a depus recent o aplicaţie, fondul de dezvoltare se cifrează la 22,6 milioane de lei, iar investiţiile totalizează 42,4 milioane.

Săptămâna trecută, atât directorul general Cătălin Bulgariu, cât şi preşedintele şi vicepreşedintele CA, Mitică Rebegea, respectiv Sorin Zaharia, au respins posibilitatea ca Aeroportul să rămână fără bani. Însă Alexandru Anghel cere acum ajutorul conducerii CJ şi al consilierilor pentru clarificarea situaţiei şi, în plus, pentru a consulta mai multe documente, precum situaţia fondurilor speciale la sfârşitul anului 2018 (fond securitate, fond dezvoltare), rezerve, profit din anii anteriori pentru investiţii, lista de investiţii şi sursa de finanţare.

Ieri, preşedintele CJ încă nu văzuse solicitarea, în timp ce liderul grupului PSD din consiliu, Cristian Stanciu, ne-a declarat că nu crede că, „în ziua de azi, îşi mai permite cineva să lanseze o licitaţie fără a avea sursa de finanţare asigurată”.

Romeo Vatră, liderul liberalilor din CJ, nu s-a pronunţat asupra conţinutului solicitării formulate de Alexandru Anghel, dar a spus că parcursul ei firesc trebuie să înceapă la Comisia Economică.

Între timp, licitaţia pentru proiectarea şi construirea platformei de staţionare extinse a avioanelor şi a două căi suplimentare de rulare este în desfăşurare pe platforma de achiziţii publice, termenul de depunere a ofertelor fiind 29 august.

Comentarii