Semnale de alarmă în bugetul pe primele trei luni ale anului

luni, 09 mai 2022, 07:30
2 MIN
 Semnale de alarmă în bugetul pe primele trei luni ale anului

Execuţia bugetară pe primul trimestru nu pare dramatică, în ciuda dificultăţilor provocate de războul din Ucraina: indicatorii macro nu stau rău deloc, iar situaţia pare sub control.

În spatele cifrelor oarecum liniştitoare, însă, se ascund o serie de anomalii, care vor intra la un moment dat la decont.

La prima vedere, raportul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) care pune în oglindă cum se aştepta statul să arate bugetul după primul trimestru din 2022 şi cum arată acesta în realitate arată relativ bine: veniturile au fost cu doar patru miliarde de lei mai mici decât programul, deloc mult având în vedere incertitudinile din primul trimestru; la cheltuieli s-au făcut economii semnificative, de peste 21 de miliarde de lei; aşa încât deficitul bugetar a fost cu peste 17 miliarde de lei mai mic, respectiv 1,2% din PIB, la jumătate faţă de procentul din program, de 2,5% din PIB.

Privind în detaliu pentru a înţelege cum s-au obţinut aceste rezultate, datele oficiale arată că bugetul se află într-o situaţie extrem de precară. Câştigurile obţinute la anumite capitole bugetare provin, în mare măsură, din creşterea preţurilor şi a impozitării din energie. Inflaţia a adus fonduri suplimentare semnificative la buget, bani care au compensat scăderile din alte părţi. De cealaltă parte, ”economii” s-au făcut la investiţii, dar şi la subvenţiile promise pentru compensarea scumpirilor din energie.

Mediul de afaceri pare să a apelat din plin la facilitatea de amânare a impozitului pe profit, în contextul în care economia se confruntă cu o creştere accelerată a inflaţiei, dar şi cu o potenţială încetinire a activităţii din cauza tensiunilor de pe lanţurile de aprovizionare.

Pentru buget, decizia antreprenorilor de a amâna plata impozitului pe profit a însemna un minus de patru miliarde de lei.

Termenul de plată a impozitului pe profit pentru agenţii economici a fost amânat de la 25 martie 2021 la 25 iunie 2022. Gradul de realizare al impozitului pe profit faţă de programul stabilit a fost astfel de doar 20,1%, dar ”nerealizarea ţintei trimestriale va fi compensată de încasările din trimestrul al II-lea al anului curent”.

Cititi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

Comentarii