Semne de întrebare la Iaşi: Boli inventate pentru a primi indemnizaţie?

miercuri, 01 mai 2019, 01:50
4 MIN
 Semne de întrebare la Iaşi: Boli inventate pentru a primi indemnizaţie?

Un caz mai puţin obişnuit: tatăl unui copil diagnosticat cu malabsorbţie din cauza intoleranţei la gluten şi încadrat ulterior într-un grad de handicap acuză că, de fapt, boala ar fi inventată şi exagerată de către medic în complicitate cu mama copilului, de care acesta este divorţat, şi acuză că la mijloc ar fi vorba despre dezinteres pentru sănătatea copilului.

Mai mult, bărbatul susţine că, în urma unor analize medicale pe care le-a efectuat în regim privat în iulie 2018, s-a demonstrat lipsa sindromului pe baza căruia s-a făcut încadrarea.

Deşi a solicitat în scris unităţii medicale să îi comu­nice dacă au fost respectate controalele periodice pe care reprezentantul legal trebuia să le facă în acest caz mama, singurul răspuns primit a fost că „medi­cul curant a decedat“, refuzând astfel să ofere informaţiile cerute.

Un răspuns bizar

Copilul este încadrat din februarie 2017 în grad de handicap accentuat, pe fondul acestei încadrări fiind emis un plan de abilitare-reabilitare care necesita periodic evaluarea în Clinica de Gastroenterologie a Spitalului de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi şi ulterior întocmirea unor rapoarte către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) la interval de trei luni. S.C., tatăl copilului, a făcut în urmă cu un an de zile o adresă către DGASPC în care a informat instituţia că planul de abilitare-reabilitare nu a fost respectat, cererea fiind direcţionată în acelaşi timp către spital pentru o confimare sau infirmare a celor spuse.

„Având în vedere faptul că, în conformitate cu legislaţia în vigoare, specialiştii numiţi responsabili în planul de abilitare/reabilitare întocmesc şi transmit responsabilului de caz rapoarte individuale de monitorizare a programelor personalizate care cuprind în mod obligatoriu informaţii referitoare la evoluţia situaţiei copilului, vă rugăm să ne comunicaţi dacă reprezentatul legal al copilului a respectat recomandările medicale de specialitate pentru copil (tratament, regim alimentar, control periodc la medic specialist, starea copilului-progres, stagnare, regres)“, se precizează în adresa înaintată de către DGASPC la spital.

Spitalul însă – prin şeful de clinică, care în acest moment este conf.dr. Smaranda Dianconescu – a dat un răspuns cel puţin ciudat, „referitor la cazul copilului S.C. vă informăm că medicul curant al pacientului este decedat“, evi­tând astfel un răspuns concret cu privire la istoricul medical al acestuia.

„Toţi vor să acopere“

Tatăl copilului susţine că astfel se încearcă acoperirea.

„Toată lumea a încercat să acopere ce s-a întâmplat. Vă dau un exemplu: la externarea din spital copilul meu figura cu o anumită greutate, iar după o săptămână am mers cu el la medicul de familie şi era mai greu cu 800 de grame, fiind cântărit doar în scutec. O diferenţă de 800 de grame e imposibil să existe într-o săptămână, dar, dacă ar fi aşa asta, ar arăta că are anumite deficienţe de creştere“, a explicat S.C., tatăl copilului.

Acesta a solicitat anul trecut şi efectuarea unor analize medicale care au arătat lipsa afecţiunii pe baza căruia a fost făcută încadrarea, astfel a cerut şi o reevaluare din partea comisiei de la DGASPC.

„Reevaluarea copilului în vederea încadrării într-un grad de handicap s-a realizat la solicitarea tatălui şi ulterior a ma­mei, în baza documentelor care prezentau starea de sănătate a copilului (emise de mai multe instituţii medicale). Corectitu­dinea unui diagnostic medical este responsabilitatea medicului specialist care emite documentul, verificarea acesteia nu este un atribut conferit de lege instituţiei noastre. Mai mult, domnul S.C. a făcut o plângere la Direcţia Generală Antico­rupţie cu privire la diagnostic“, se precizează în răspunsul oferit Ziarului de Iaşi de DGAPSC.

Lista beneficiilor

Oficialii DGASPC au mai explicat că încadrarea copilului în grad de handicap accentuat conform Legii nr. 448/2016 republicată în 2018 cu modificările şi completările ulterioare ar avea câteva beneficii financiare tentante, cum ar fi o alocaţie de stat majorată de 300 de lei pentru trei ani, prestaţii sociale pentru copil în valoare de 175 de lei, transport urban gratuit pentru copil şi pentru însoţitor, şase călătorii interurbane gratuite pentru copil şi însoţitor, precum şi indemnizaţie creştere copil cu handicap de la 3 la 7 ani, scutire impozit pe locuinţă, dar şi acces la servicii sociale private sau de stat.

Reprezentanţii DGASPC Iaşi au mai precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că „în conformitate cu documentele existente la dosarul de încadrare în grad de handicap pentru copil, părinţii respectă recomandările din planul de abilitare/reabilitare.“

Comentarii