Comunicat de presa

Senator USRPLUS Cristi Berea: Păstrarea cotei unice de impozitare este soluția viabilă pentru economia României (P)

marți, 16 noiembrie 2021, 09:39
3 MIN
 Senator USRPLUS Cristi Berea: Păstrarea cotei unice de impozitare este soluția viabilă pentru economia României (P)

Negocierile între cele trei formațiuni PNL – PSD – UDMR, au scos pe masă subiectul impozitării progresive. Noua idee populistă a PSD este impozitarea celor ce câștigă mai mult pentru a atrage mai mulți bani la bugetul de stat, însă este total greșit. Practic, faptul că România are o cotă unică de impozitare face ca sistemul să funcționeze, este ușor de aplicat și presupune mai puțină birocrație. Scopul inițial al acestui tip de impozitare a fost să încurajeze munca și performanța și să lase mai mulți bani în buzunare celor ce muncesc. 

Conform cifrelor, în urma implementări cotei unice, sumele atrase la bugetul de stat s-au dublat în anul imediat următor și au continuat să crească. Investitorii au fost atrași de acest tip de fiscalizare, ceea ce a permis ca țara să-și devolte economia treptat. 

Da, într-adevăr majoritatea statelor din UE funcționează după un model progresiv, însă pentru noi e un atu că am ales să funcționăm diferit. Nu putem penaliza oamenii productivi și competitivi. Ce motivație să crești profesional mai poți avea, dacă statul hotărăște să îți ia mai mulți bani pentru simplul fapt că ai evoluat în carieră?

Cota unică a descurajat metodele de evitare a plății impozitelor și emigrarea fiscală a firmelor românești, favorizând rămânerea în țară a specialiștilor. Prin cota unică sistemul de administrare fiscală a fost simplificat, reducându-se astfel costurile. 
L-am auzit pe domnul Grindeanu spunând că îl preocupă evaziunea fiscală. Păi ce credeți că se va întâmpla dacă alegeți să schimbați tipul de impozitare? Este logic că oamenii vor încerca să se sustragă de la anumite plăți pentru a rămâne cu mai mulți bani în conturi, nu? Avem o lege a evaziunii fiscale care va fi votată joi în Comisia juridică a Camerei Deputaților. Vedem joi cum va vota PSD-ul cel îngrijorat de practicile evazioniste. Hai să nu mai căutăm soluții acolo unde deja există și să nu reinventăm roata.  

Întrebarea mea e ce anume vă doriți prin această nouă măsură, domnilor parlamentari PSD? Un exod al profesioniștilor? Doriți să îi alungăm pe cei din privat care în pofida tuturor măsurilor ineficiente luate de politicieni de-a lungul celor 32 de ani, au reușit să producă businessuri de succes în România? Vă este teamă că veți rămâne fără bani de sifonat prin diferite contracte cu statul? Hai mai bine să gândim rațional și în beneficiul celor ce v-au trimis în aceste funcții de demnitate publică.

Este în interesul românilor și al economiei acestei țări să păstrăm cota unică de impozitare. Vrem să creștem nivelul de trai al românilor, haideți să adoptăm Zero Taxe pe Salariul Minim. Așa se vor putea bucura românii de mai mulți bani în buzunare. 

Nimic pentru oameni, totul pentru interese de partid. Asta este politica voastră, domnilor!

 

Comentarii