Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost stropit pe faţă cu vopsea roşie

marți, 09 mai 2023, 16:56
3 MIN
 Serghei Andreev, ambasadorul Rusiei în Polonia, a fost stropit pe faţă cu vopsea roşie

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roşie, marţi, când a vrut să depună o coroană de flori la cimitirul soldaţilor sovietici din Varşovia, iar diplomatul a fost nevoit să renunţe şi să plece de la eveniment, a relatat RIA Novosti.

„Polonezi şi ucraineni agresivi i-au blocat calea diplomatului, strigând insulte. După incident, Andreev a fost nevoit să părăsească cimitirul însoţit de poliţie”, scrie agenţia rusă, care notează şi că Memorialul soldaţilor sovietici a fost vandalizat, persoane neidentificate transmiţând mesaje obscene scrise cu spray graffiti.

Potrivit Radio Europa Liberă, câteva sute de oameni îl aşteptau pe ambasador la cimitirul din Varşovia, unde se află memorialul. Oamenii l-au înconjurat de ambasador, şi pe cei care-l însoţeau, şi nu le-au permis să meargă la memorial. De asemenea, a fost amplasată o instalaţie care denunţa invazia rusă în Ucraina şi care amintea de crimele de război comise de armata rusă în această ţară.

Oamenii care strigau „Rusişti” l-au înconjurat pe ambasador şi pe cei care îl însoţeau şi i-au împiedicat să se apropie de memorial. Au urmat încăierări şi în cele din urmă ambasadorul a fost forţat să plece, dar a spus că ar putea încerca să se întoarcă mai târziu şi să depună totuşi o coroană de flori. Şi anul trecut, ambasadorul rus a fost stropit cu vopsea roşie pe 9 mai – tot pentru a protesta faţă de invazia rusă în Ucraina, reaminteşte Radio Europa Liberă.

„Nici măcar nu ştiu cum să numesc asta. Este un fel de sălbăticie, care nu are nimic în comun cu regulile de comportament civilizat, pe care partenerii noştri occidentali, inclusiv polonezii, iubesc să ne înveţe atât de mult… Toate acestea puteau fi prevăzute, poliţia a apărut în cele din urmă, dar după ce s-a desfăşurat această bacanală. (…) Ne-au stricat sărbătoarea noastră sfântă, Ziua Victoriei", a comentat ambasadorul rus, care a precizat că nu a fost rănit, după ce a fost stropit, marţi, cu vopsea roşie pe faţă.

Ambasada de la Varşovia intenţionează să protesteze faţă de atacul asupra şefului misiunii. La rândul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a comentat incidentul pe canalul său de Telegram. Potrivit acesteia, „fanii neonazismului s-au arătat încă o dată la faţă – şi acesta este sângeroasă”.

„Dărâmarea monumentelor eroilor celui de-al Doilea Război Mondial, profanarea mormintelor şi acum întreruperea ceremoniei de depunere de flori într-o zi sfântă pentru orice persoană decentă demonstrează ceea ce este deja evident – Occidentul a stabilit o direcţie pentru reîncarnarea fascismului”, a scris Zaharova.

Potrivit RIA Novosti, misiunea diplomatică rusă intenţiona să organizeze de Ziua Victoriei şi o campanie de tip Regimentul Nemuritor – eveniment care la Moscova a fost anulat anul acesta şi care presupune ca rudele să mărşăluiască ţinând portrete ale eroilor morţi în războiul al Doilea Război Mondial. Însă Ministerul polonez de Externe i-a recomandat misiunii diplomatice ruse să nu se organizeze aceste evenimente, invocând contextul războiului din Ucraina şi faptul că s-ar încălca legislaţia poloneză. Moscova a calificat o astfel de poziţie drept absurdă.

Mai mult de un milion de cetăţeni ucraineni au venit în Polonia după începerea războiului, fugind de lupte. Autorităţile ţării au adoptat o poziţie dură faţă de acţiunile Moscovei. Atât autorităţile poloneze, cât şi numeroşi activişti civici susţin că reprezentanţii ruşi folosesc Ziua Victoriei ca o scuză pentru a justifica actuala agresiune rusă.

Comentarii