Sfântul Ilie contraatacă

marți, 24 iulie 2018, 19:25
3 MIN

* Deşi, după calendare, ar fi luna lui Cuptor, n-am avut prea multă parte de un soare arzător: au fost nori, grade puţine şi multe intemperii, iar din parc n-au răsunat mii de glasuri de copii. Mulţi români sunt în concediu şi-l petrec doar prin hotel, de parcă ar fi asediu, cu gândul la portofel: nu e cald, plouă mărunt şi, încetul cu încetul, fiecare zi ce trece le reduce mult bugetul!

* Am aflat că, pe litoralul nostru, vremea a ţinut cu turiştii, la modul că să nu se ardă cumva de la soare sau să facă vreo insolaţie şi să ajungă la spital. Cu toate astea, revenim cu noi ştiri din zonă: cu două nopţi în urmă, pe plajă la Vama Veche a fost văzut un tânăr treaz, care nu răcnea, nu bea bere din pet, nu zdrăngănea la o chitară dezacordată, nu dormea în nisip şi, în general, părea că nu are vreo legătură cu locul – plus că era îmbrăcat! Specialiştii cred că există două explicaţii posibile: respectivul nu era turist, ci extraterestru, sau cei care spun că l-au văzut erau beţi şi li s-a părut.

* Cum turiştii au plecat spre destinaţii exotice încă din mai, mulţi s-au întors deja la casele lor; drept mărturie stau anunţurile de pe site-urile de vânzări, gen "Nou! Seturi prosoape mari şi mici, tip hotel" sau "Sticluţe şampon, gel duş, balsam păr, umeraşe, uscătoare păr, scrumiere, pungi cerate, impermeaile, tip avion".

* Şi un turist arab a petrecut pe litoralul nostru; după două zile, aflat la un restaurant, a cerut la micul dejun ouă fierte, pâine, unt şi "crenvurşti de pui", după cum scria în meniu. A muşcat, a mestecat, apoi a scuipat cât colo şi a început să se tăvălească pe jos, zbierând că a simţit gust de carne de porc şi că s-a spurcat. Cei care au analizat mostrele prelevate de la faţa locului l-au liniştit după nici patru zile, explicându-i că în respectivii crenvurşti nu există pic de carne de porc. Mai mult, în ei nu se află nici măcar carne de pui sau de orice animal!

* O ştire de ultimă oră fără legătură cu litoralul: un meseriaş român care n-a respectat vechiul obicei de a nu munci de Sfântul Ilie a fost aspru pedepsit! Pandele Mardare, meşter vechi, a plecat vineri la client, să-i monteze rafturi în boxă; a terminat seara, a încasat ciubucul (foarte atractiv!), s-a oprit la un local şi l-a înjumătăţit, apoi a ajuns acasă în zori. Mult s-a minunat el că nevasta n-a sărit la el cu gura, "Beţivan şi porc neisprăvit!" plus alte asemenea eufemisme, deci a aprins lumina, să vadă. A văzut-o pe doamnă cam mută, cu gura încleştată, şi a pus-o să scrie. "E de la smântână, am mâncat cu mămăliguţă" a scris ea. Pe la prânz a sunat clientul, să spună că rafturile s-au descleiat; aşa a învăţat nea Pandele că nu-i bine să ţină şi smântâna şi aracetul în frigider, în borcane identice.

Comentarii