Sfaturi utile de la bucătari pentru a evita risipa. Ce să facem cu mâncarea rămasă de la Crăciun

joi, 29 decembrie 2022, 09:26
5 MIN
 Sfaturi utile de la bucătari pentru a evita risipa. Ce să facem cu mâncarea rămasă de la Crăciun

Deși pregătim meniul pentru Revelion, în frigidere încă mai avem mâncare de la Crăciun. Pentru că obișnuim să gătim mai mult decât este cazul de sărbători, multe feluri de mâncare ajung în coșul de gunoi.

Bucătarii ne învață, însă, cum să folosim cozonacul rămas, ori friptura.

După sărbători, frigiderele sunt pline cu sarmale și friptură. Cu puțină imaginație le putem integra în meniu, în loc să le aruncăm.

Alex Petricean, bucătar: „O rețetă foarte la îndemâna tuturor este tochitura. De fapt, asta e tochitura. Este carne din mai multe spectre. Poate să fie carne afumată, cârnați, carne crudă, carne gătită, friptură pe care o avem de la resturile rămase de pe urma sărbătorilor, toate se pun la un loc, se taie bucăți micuțe și facem un sos, ca o tocană, o servim cu o mămăliguță. Cred că rămâne destul de mult cozonac. Știm foarte bine de prăjitura maghiară somloi, care e de fapt un cozonac puțin însiropat cu niște frișcă, poate niște nucă adaos, caramelizat sau de ce nu stil frigănea, cum făceam din pâine, însiropat în lapte, apoi dat prin făină și ou”.

Dacă vă rămân sarmale le puteți congela

Radu Dumitrescu, bucătar: „Dacă ți-au rămas multe sarmale nu le congela pe toate pentru că după ce le recongelezi nu le poți recongela a doua oară și atunci iar dai în chestia asta cu risipa. Ți-au rămas 50, pune-le într-o punguliță de câte 7-8, cât mănâncă o familie la o masă. Ciorba poți s-o congelezi sau dacă nu vrei să mai mănânci ciorbă o strecori și vezi ce faci cu legumele, le pasezi, faci un piure, din zeamă poți să faci un pilaf, un risotto”.

Friptura 

Friptura ramasa poate fi folosita fara probleme ca ingredient in foarte multe preparate. Carnea taiata fasii sau cubulete poate fi adaugata intr-o salata bogata, care contine legumele tale preferate.

De asemenea, carnea de porc poate fi inclusa ca ingredient in sandvisuri, iar aroma acesteia se va integra de minune cu restul preparatelor. Pentru un gust desavarsit, poti adauga, pe langa carne, si o felie de cascaval, legume, sosul tau preferat si putin unt.

Omleta este un alt preparat in care carnea se va potrivi perfect. Tai-o fasii sau cubulete si adaug-o in componenta omletei, alaturi de cateva ciupercute taiate felii, cascaval si verdeturi.

Daca iti doresti un preparat usor dupa masa incarcata pe care tocmai ai avut-o, o ciorba acrita cu bors poate fi o idee foarte buna. Pentru a prepara ciorba, va trebui sa tai in cubulete morcovi, ceapa si telina, dupa care sa adaugi si friptura taiata la fel, iar apoi sa o lasi la clocotit. La final, se acreste fie cu bors, fie cu zeama de varza, dupa preferinte.

Painea veche

Doar pentru ca painea s-a intarit, asta nu inseamna ca ar trebui sa o arunci. Transforma feliile de paine in crutoane si serveste-le alaturi de supele crema sau de salatele de cruditati. In cazul in care nu iti doresti sa prepari crutoane, pune painea in blender si o poti transforma in pesmet. Atentie insa: daca painea prezinta urme de mucegai, aceasta nu mai poate fi folosita si trebuie aruncata cat mai repede.

Mezelurile 

Platourile imense de mezeluri pe care le-ai servit la masa de Craciun au ramas neterminate, iar acum zac in frigider, asteptand sa serveasca unui nou scop. Astfel, daca ai pofta de o pizza de casa, aceste ingrediente se vor dovedi ideale pentru prepararea sa.

Daca mai ai legume ramase, le poti adauga peste preparat, apoi introdu pizza la cuptor. Cu siguranta aceasta mancare va fi una atipica, insa sansele sa realizezi un preparat gustos sunt foarte mari si, mai mult, iti poti denumi opera culinara in ce mod vrei tu. 

2.  Congeleaza tot ce poti 

Exista foarte multe preparate culinare care vor rezista fara probleme la congelator. Carnea de pui, cea de porc sau cea de curcan, chiar si gatite, pot fi congelate pentru cateva luni si apoi servite in siguranta, dupa ce au fost decongelate la cuptorul cu microunde.

Daca ti-au mai ramas legume precum conopida, mazare, broccoli sau ardei, le poti pune si pe acestea la congelator, urmand sa le folosesti la supe, ciorbe sau sosuri pe care le vei prepara in viitor.

La fel poti proceda si cu sarmalele ramase, care vor putea fi depozitate in congelator, alaturi de carne si legume, de care te poti bucura peste cateva luni, pentru a-ti aminti de sarbatorile de iarna.

masa festiva Craciun

3.  Pregateste inca un festin 
 

Ce mod mai grozav de a-ti lua ramas bun de la Craciun decat printr-o masa cu aceleasi preparate, luata alaturi de cei dragi? Mai mult, cu aceasta ocazie, vei putea sa inviti si prietenii care nu au putut ajunge la masa de Craciun si sa va bucurati impreuna de bucatele alese pe care le-ai pregatit sau cumparat.

In cazul in care preparatele nu sunt suficiente, poti sa mai suplimentezi putin meniul, insa ai grija sa nu exagerezi, pentru a nu ramane din nou cu mancare in exces.

4.  Daruieste prajiturile 

Prajiturile, fursecurile si cozonacul ramase de la Craciun nu trebuie aruncate. Daca ai calculat ca ti-au ramas mai multe decat tu si familia ta ati putea manca, este cazul sa le gasesti un nou scop. Cel mai indicat lucru pe care il poti face cu deserturile de Craciun este sa le daruiesti prietenilor sau vecinilor.

Asigura-te ca le ambalezi frumos, intr-o hartie decorata sau ca le pui intr-o punga cu motive festive. Chiar daca si ei se confrunta cu aceeasi „problema” ca tine, cu siguranta vor aprecia gestul si vor primi cu drag cadoul.

Pentru ca risipa alimentara este o problema majora la romani, este important sa te asiguri ca fiecare aliment isi gaseste o utilitate si ca nu este aruncat la gunoi. Pentru a evita situatia in care ramai cu mancare in exces, incearca sa nu exagerezi cu cantitatile preparate.

 

Comentarii