Sistemul cardului de sănătate merge cu sincope. Medicii îi dau nota 7

joi, 08 august 2019, 01:58
2 MIN
 Sistemul cardului de sănătate merge cu sincope. Medicii îi dau nota 7

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că începând cu data de 6 august a fost reluată funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), însă medicii de familie spun că problema nu a fost rezolvată în întregime, deoarece încă se înregistrează sincope.

„Conform reglementărilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, în termen de 3 zile lucrătoare de la prestarea serviciului. Serviciile medicale vor fi  semnate cu cardul, renunţându-se astfel la dispoziţiile speciale utilizate pe perioada în care PIAS a fost indisponibilă online. În data de 1 august 2019, mare parte a problemelor PIAS a fost remediată de echipa mixtă formată din specialişti IT din sistemul de sănătate şi din partea partenerilor care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic. Ulterior, echipa tehnică a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportărilor zilnice sau lunare“, au precizat reprezentanţii CNAS.

Medicii de familie ieşeni spun că dacă ar fi să ofere o notă modului în care sistemul funcţionează, aceasta ar fi nota 7, cu indulgenţă.

„Majoritatea colegilor mei au spus că au validat cam 80% şi cu mare greutate. Ideea este că până la urmă se validează, nu este ca atunci când nu se valida deloc, însă cu efort, adică cu timp consumat, mai exact din timpul pacientului“, a precizat dr. Dana Popescu, medic de familie ieşean.

Reprezentanţii CNAS au mai spus că până la încheierea unor contracte care să asigure mentenanţa pentru toate componentele PIAS, echipa mixtă de specialişti va continua operaţiunile de monitorizare şi consolidare ale PIAS. De asemenea au dat asigurări că procedurile de achiziţie a serviciilor de mentenanţă au fost elaborate şi urmează să fie demarate în cel mai scurt timp.

Comentarii