Incendiul din Copou a ars 12 milioane de euro

Situaţie de urgenţă cu scântei la Prefectură: cazul incendiului de la IBCV, pe masa oficialilor

sâmbătă, 21 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 Situaţie de urgenţă cu scântei la Prefectură: cazul incendiului de la IBCV, pe masa oficialilor

Replici tăioase între membrii comitetului local întrunit ca să formuleze o cerere oficială de ajutor financiar către Guvern pentru refacerea complexului Institutul Inimii – Spitalul „Parhon“. „Incendiul este cauza a 20 la sută din totalul distrugerilor de acolo, iar apa – a 80 la sută“, spune viceprimarul u necesarul este de 12 milioane de euro.

Şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a avut nevoie de două runde pentru ca raportul privind pagubele cauzate de incendiul de la Institutul de Boli Cardiovasculare să fie aprobat. Iniţial, raportul se referea doar la etajele superioare ale complexului medical din Copou, acolo unde se află spaţiile IBCV. Cu o zi înainte, joi, la Primărie avusese loc reuniunea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, care analizase o notă de fundamentare privind necesitatea finanţării reparaţiilor capitale, dar şi a dotării cu aparatură medicală a Spitalului „C.I. Parhon“, care ocupă primele patru niveluri (parterul şi etajele 1, 2 şi 3).

Aici, pagubele au fost cauzate de apa folosită pentru stingerea incendiului. Viceprimarul Radu Botez a precizat că apa a fost folosită în exces pentru că pompierii nu au reuşit să stingă incendiul doar cu spumă. „Incendiul este cauza a 20 la sută din totalul distrugerilor, iar apa – a 80 la sută“, a explicat edilul. Prima şedinţă a durat aproape două ore, primarului Mihai Chirica reproşându-i-se că nu a prezentat un raport de sinteză, ci un proces-verbal de constatare a pagubelor. „Poftim, îi schimbăm numele din proces-verbal în raport, e bine aşa?“, a răbufnit Mihai Chirica în faţa lui Maricel Popa, preşedintele CJ.

Directorul DSP a avut însă cel mai puternic argument în favoarea renovării integrale a clădirii: infecţiile nosocomiale. Potrivit unor surse de la şedinţa de vineri dimineaţă, propunerea iniţială a fost de constituire a două dosare separate. Însă inspectorul-şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Radu Lupăşteanu, a subliniat că nu se poate face expertiză doar pentru o jumătate de clădire. S-a insistat apoi pe faptul că, spre deosebire de „institutul de deasupra“, spitalul „de jos“ are asigurare încheiată, pentru ca în final să se cadă de acord pentru constituirea unui singur dosar prin care se solicită alocarea de fonduri din bugetul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. „Vor trebui refăcute şi clădirea, şi instalaţiile, în comun“, a afirmat Maricel Popa. Pentru Institut, este vorba de aproximativ 10 milioane de euro, iar pentru Spital, de două milioane. „Vom înainta la Guvern o singură propunere de hotărâre de guvern, care va viza atât Institutul de Cardio, cât şi Spitalul «Parhon»“, a declarat prefectul Marian Şerbescu, care speră ca hotărârea de guvern să fie adoptată săptămâna viitoare.

Comentarii