Şoferi, pregătiţi-vă nervii: a început curăţenia de primăvară la Iaşi! Maşinile parcate înzecesc timpii de acţiune. Lista străzilor

sâmbătă, 02 martie 2024, 02:50
5 MIN
 Şoferi, pregătiţi-vă nervii: a început curăţenia de primăvară la Iaşi! Maşinile parcate înzecesc timpii de acţiune. Lista străzilor

Şoferi, pregătiţi-vă nervii. Salubris şi Servicii Publice Iaşi, instituţii subordonate Primăriei Iaşi, au început curăţenia de primăvară, astfel că nu este exclus ca traficul să se desfăşoare mai greu în perioada următoare pe anumite artere din oraş.

Lucrătorii Salubris au început de ieri să-şi facă apariţia pe străzi pentru a elimina praful şi resturile care s-au acumulat în timpul iernii, iar acţiunea va continua şi în zilele viitoare, ceea ce ar putea duce la creşterea timpilor de deplasare pentru şoferi. Pentru a nu îngreuna operaţiunea de salubrizare, şoferii trebuie să lase drumul liber utilajelor şi să îşi mute maşinile înainte de începerea lucrărilor, altfel riscă să le fie ridicate autoturismele, iar pe deasupra pot primi şi amenzi. „Dacă nu ar fi maşinile parcate lângă bordură am putea face curăţenie pe străzi de zece ori mai repede”, susţine şeful Salubris, Cătălin Neculau.

Ieşenii, cu ochii pe afişele stradale

Ieşenii sunt îndemnaţi să urmărească afişele stradale, pentru a vedea când este planificată pentru salubrizare zona în care locuiesc, ca să nu îşi lase maşinile la stradă. Directorul Salubris spune că anul acesta ieşenii au început să fie notificaţi în acest sens cu o săptămână înainte de începerea campaniei curăţeniei de primăvară, programată între 1 martie – 12 aprilie.

„Anul acesta am început să împărţim flyere cu o săptămână înainte de eveniment, ca să îi anunţăm că nu au voie să parcheze la bordură în perioada stipulată în fluturaş. Ieri (joi, n.r.), Poliţia Locală a mai împărţit un rând de flyere. Din observaţiile noastre, circa 60% dintre cetăţeni au înţeles, restul nu. Ne ia foarte mult timp şi foarte multe resurse să ridicăm maşina unui cetăţean care nu respectă legislaţia rutieră, să o relocăm în altă parte, să spălăm strada, după aceea să o aspirăm, apoi să aducem maşina şi să o punem la loc. Nu ar trebui ca 365.000 de locuitori să sufere din partea unor cetăţeni care nu respectă legislaţia rutieră. Pe marile bulevarde veţi vedea că sunt indicatoare de staţionare interzisă şi de parcare interzisă aproape peste tot. Doar câteva bulevarde mari sunt cu parcare laterală (…), dar restul bulevardelor nu au parcare la bordură. Aşa că ieşenii trebuie să respecte în primul rând legislaţia rutieră şi să nu mai fie indignaţi atunci când nu o respectă”, ne-a declarat Neculau.

Ce străzi vor fi curăţate în săptămâna 4 – 8 martie

Lucrările de salubrizare se efectuează între orele 8.30 – 18.00, în cinci zile din săptămână, respectiv de luni până vineri. Săptămâna viitoare, luni, 4 martie, angajaţii Salubris vor ajunge pe str. Păcurari şi şos. Păcurari (partea dreapta de la Petru Poni către ieşirea din oraş), iar marţi, 5 martie, pe str. Moara de Foc şi str. Canta (partea dreapta de la pasaj Octav Băncilă către ieşirea din oraş), potrivit programului anunţat de operatorul de salubritate.

Miercuri, 6 martie, lucrătorii Salubris vor fi pe str. Canta şi Moara de Foc (partea dreaptă de la intrarea în oraş către pasaj Octav Băncilă), iar joi activitatea de curăţenie se va desfăşura pe b-dul Socola (ambele părţi între Pod Roş şi pasaj Socola). Vineri, 8 martie, se va acţiona în zona Nicolina CUG (partea dreapta de la pasaj Nicolina către ieşirea din oraş).

„Cei care circulă noaptea ne văd cum spălăm străzile”

Directorul Salubris se laudă şi spune că străzile din oraş sunt spălate şi noaptea. „Încă din februarie ne-am apucat de aspirat şi spălat străzile şi suntem în permanenţă pe străzi. Cei care circulă noaptea ne văd cum spălăm străzile, avem inclusiv tură de noapte. Pentru că în perioadele de vârf, cum ar fi dimineaţa de la ora 7.00 şi până la ora 11.00, să spunem, ori de la ora 14.30 până aproape de ora 18.30, ne este foarte greu să stăm cu cisternele şi să spălăm strada, nu am face decât să încurcăm. Aşa că ne-am gândit la un program de spălat străzile inclusiv noaptea. După ce se retrage toată lumea acasă, undeva în jurul orei 20.00, începe tura noastră până a doua zi dimineaţă, la ora 6.30, când oamenii încep să se ducă la serviciu. Avem un amplu program de spălare a străzilor”, ne-a mai spus şeful Salubris.

Se lucrează intens şi la spaţiile verzi din oraş

La rândul lor, angajaţii Servicii Publice Iaşi nu se opresc din amenajat spaţiile verzi, anunţând lucrări în mai multe cartiere din oraş. „Sunt spaţii care nu au fost puse în valoare până acum”, susţine Laurenţiu Ivan, directorul Servicii Publice Iaşi.

Sunt anunţate lucrări în Copou, pe strada Oastei şi Codrescu, în zona Păcurari vechi, dar şi în Cantemir, Tătăraşi şi Alexandru cel Bun. „Noi suntem acum prezenţi în cartiere, scoatem garduri, iar o parte dintre cetăţeni sunt nemulţumiţi din acest motiv, însă nu putem face ceva unitar şi frumos fără să strângem mizeria şi să curăţăm. Avem foarte multe puncte de lucru şi amenajări. Sunt spaţii care nu au fost puse în valoare până acum. Noutăţile din acest an sunt legate de mobilier urban, acum avem bănci cu jardiniere, tot la noi făcute, punem flori, pe care tot noi le producem. Facem oraşul frumos”, ne-a spus ieri Laurenţiu Ivan. 

Comentarii