Soţia a cerut ordin de protecţie pentru soţ, apoi s-a răzgândit: îşi vrea bărbatul înapoi acasă. Judecătorul: Nu se poate!

miercuri, 01 februarie 2023, 02:50
2 MIN
 Soţia a cerut ordin de protecţie pentru soţ, apoi s-a răzgândit: îşi vrea bărbatul înapoi acasă. Judecătorul: Nu se poate!

Judecătorii ieşeni vor cu tot dinadinsul să-i ţină despărţiţi pe doi soţi. Femeia a obţinut un ordin de protecţie împotriva soţului, dar ulterior s-a răzgândit. Cererea ei de revocare a ordinului de protecţie a fost însă respinsă de magistraţii Judecătoriei Hârlău.

 

Anul trecut, împotriva bărbatului fusese emis un ordin de protecţie pe o durată de 6 luni. Soţului îi era interzis să se mai apropie la mai puţin de 50 de metri de soţia şi de copiii săi, ca şi de locuinţa părinţilor femeii, unde aceasta se mutase cu minorii. Bărbatul a plecat ulterior în străinătate, iar femeia s-a întors în locuinţa comună, mai apropiată de şcoală decât cea a părinţilor ei. Când soţul s-a întors din străinătate, şi-a găsit casa plină. Proximitatea şcolii a fost şi motivul pentru care femeia a cerut revocarea ordinului de protecţie. Bărbatul nu a avut nimic împotrivă. A precizat totuşi că nu este vorba de o împăcare, el intenţionând să divorţeze.

Conform legii, revocarea ordinului de protecţie poate fi cerută doar de persoana împotriva căreia a fost emis acesta. În acest caz, bărbatul. Solicitarea femeii putea fi respinsă deci ca inadmisibilă. Magistraţii Judecătoriei Hârlău au preferat totuşi să abordeze fondul problemei, aşa că după discuţia cu cei doi soţi, le-au inversat rolurile în cerere, bărbatul devenind reclamant, iar soţia, pârâtă. Revocarea ordinului de protecţie poate fi dispusă dacă agresorul a respectat interdicţiile impuse, a urmat forma de consiliere care i-a fost recomandată şi se apreciază că el nu mai prezintă un pericol real pentru victimă. Totuşi, chiar dacă aceste condiţii sunt îndeplinite, revocarea rămâne la latitudinea instanţei.

Magistraţii au considerat că niciuna dintre condiţiile de bază ale revocării nu este îndeplinită. Soţul nu dovedise în niciun fel că nu mai este un pericol faţă de soţia sa. În plus, el luase legătura, chiar dacă accidental, cu soţia şi copiii săi, „învederând instanţei că s-a apropiat de copii şi a vorbit cu aceştia, deşi cunoştea că acest fapt i-a fost interzis prin ordinul de protecţie, încălcând astfel ordinul”. Cererea de revocare a ordinului a fost respinsă ca neîntemeiată. Decizia poate fi schimbată de Tribunal, dacă părţile vor face apel.

Comentarii