Spaniolul care avea o plantaţie de cannabis la Mironeasa va sta 5 ani după gratii

marți, 26 aprilie 2022, 02:00
2 MIN
 Spaniolul care avea o plantaţie de cannabis la Mironeasa va sta 5 ani după gratii

"Asociaţii" lui, un spaniol şi doi italieni, erau deja condamnaţi. Aveau peste 2.000 de plante pe care le lucrau cu oamenii din sat. Dacă erau întrebaţi, proprietarii afacerii spuneau că în sere sunt legume pentru export.

Condamnare! Acesta a fost verdictul judecătorilor de la Tribunalul Iaşi, în cazul spaniolului Villarrubia Suarez Manuel care, în 2018, împreună cu un alt spaniol şi doi italieni, ar fi înfiinţat o adevărată plantaţie de cannabis în comuna Mironeasa. Cinci ani şi trei luni de închisoare va trebui să execute Villarrubia, din care se vor scădea trei luni, pe care spaniolul le-a petrecut în arest preventiv, la sfârşitul anului 2018. Magistraţii au decis şi confiscarea drogurilor găsite la plantaţia mediteranienilor din Mironeasa, adică peste 14 kg de cannabis şi 1.5 kg de rezină de cannabis.

Ceilalţi trei străini care au organizat cultura de cannabis au fost condamnaţi încă de anul trecut la închisoare. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iaşi i-au condamnat pe italienii Tomasso Nicolato şi Luigi Vono (40 de ani) la câte 3 ani şi 4 luni de detenţie, în vreme ce spaniolul Angel Vargas Gonzales (54 de ani) a primit o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni de închisoare, pentru trafic de droguri de risc.

Achetatorii au făcut primele reţineri în acest caz pe 27 septembrie 2018, după ce, cu o zi înainte, au făcut descinderi în comunele Miroslava şi Mironeasa. Anchetatorii au remarcat că cei patru şi-au gândit temeinic afacerea: Villarrubia a cumpărat un teren agricol, au angajat oameni pe care i-au plătit, au construit solarii, au amenajat businessul cu şapte bazine din plastic introduse în cadru metalic, fiecare cu o capacitate de 1.000 de litri, trei pompe de apă electrice, cinci turbosuflante electrice din aluminiu, trei pome pentru stropit, 20 ventilaoare, trei lăzi frigorifice. Toate acestea au fost confiscate.

Astfel echipaţi, Villarrueba şi prietenii săi au început să cultive cannabis. Oficial, declarau că ar cultiva legume pentru export. Nu erau legume, dar erau pentru export. Anchetatorii au stabilit că cei patru, ca să nu atragă atenţia autorităţilor române, intenţionau să vândă cannabisul în alte ţări din Europa. Exact când s-au apucat de recoltat, cei patru a fost prinşi. Aveau peste 2.000 de plante de cannabis şi erau dotaţi cu aparatură performantă de cultivare a plantelor, dar şi cu ustensile pentru recoltare şi prelucrare.

Odată cu condamnarea, Villarrubia a aflat că i se confiscă şi terenul de 10.000 mp, şi un BMWX6, care fusese sechestrat în 2018, dar şi cele câteva zeci de telefoane mobile şi cartele care i-au fost reţinute la începutul anchetei. Iar statului român îi este dator cu 9.500 de lei, contravaloarea cheltuielilor juridice. Spaniolul are totuşi la dispoziţie un termen – scurt – în care poate depune apel împotriva acestei sentinţe: 10 zile.

Comentarii