Stagiul militar voluntar. Cat ar urma sa castige un soldat la finalul programului de 4 luni, barbat sau femeie

joi, 08 februarie 2024, 19:39
1 MIN
 Stagiul militar voluntar. Cat ar urma sa castige un soldat la finalul programului de 4 luni, barbat sau femeie

Stagiul militar nu va fi obligatoriu, ci voluntar, iar oricine intre 18 si 35 de ani poate alege sa il faca, fie barbat, fie femeie. Durata stagiului este de patru luni si se discuta si despre acordarea de stimulente financiare, care ar fi echivalente cu 3 salarii medii brute pentru acea perioada. Vorbim despre proiectul de lege propus de Ministerul Apararii Nationale.

In România, salariul mediu brut lunar este de 7.766 de lei, adica aproximativ 4.765 de lei net pe luna.

„In Legea apararii sunt precizari cu privire la cei care pot sa faca stagiul voluntar: femei si barbati intre 18 si 35 de ani, care nu au satisfacut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni si, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuita, salarizare, care, sigur, acolo se mai poate discuta, deci si niste stimulente. Nu am intrat in detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, in discutiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioada”, a declarat presedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor dupa intalnirea cu ministrul Apararii.

Suma de bani pe care o poate primi un soldat, in functie de tipul de arma pe care se pregateste, poate varia intre 2.800 si 3.200 de lei lunar, potrivit proiectului. La incheierea programului de pregatire, fiecare participant voluntar va primi si un bonus financiar echivalent cu trei salarii medii brute, aproximativ 14.200 de lei net. Proiectul mai stabileste ca, daca cineva este deja angajat si doreste sa faca stagiul militar voluntar timp de patru luni, va putea face acest lucru fara a-si pierde locul de munca, deoarece angajatorul este obligat sa suspende temporar contractul de munca, sustin surse din Ministerul Apararii, citate de ziare.com.

Legea se afla acum la Ministerul de Finante pentru aprobare si va fi apoi discutata in Parlament.
Totodata, s-a inceput si inregistrarea rezervistilor care sunt apti pentru serviciul militar.

Comentarii