Stareţul Emanuil Rus, antivaccinist convins, răpus de COVID. Nu avea comorbidităţi

sâmbătă, 30 octombrie 2021, 09:02
1 MIN
 Stareţul Emanuil Rus, antivaccinist convins, răpus de COVID. Nu avea comorbidităţi

Stareţul Mănăstirii Bixad, Emanuil Rus, a pierdut lupta cu boala şi s-a stins, la 67 de ani, după ce a fost internat timp de aproape o lună în secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare.

Părintele arhimandrit Emanuil Rus nu era vaccinat şi nu avea comorbidităţi, spun medicii care au încercat să-i salveze viaţa. El a fost diagniosticat cu COVID-19 la începutul lunii octombrie, iar boala s-a agravat rapid. Pe acest fond, plămânii săi au fost afectaţi în proporţie de aproape 90% şi avea insuficienţă respiratorie acută, pe fondul unei pneumonii provocată de SARS-CoV-2. 

Deşi starea lui a părut că se ameliorează, complicaţiile bolii s-au dovedit în cele din urmă fatale, iar medicii au fost nevoiţi să constate decesul său joi, 28 octombrie.

Doctor în filologie, părintele Emanuil Rus a fost unul dintre apropiaţii lui Nicolae Steinhardt. Format la mănăstirea Rohia, el a fost un timp îndelungat ucenicul lui Steinhardt. Ulterior, el  a fost cel care a salvat manuscrisul „Jurnalul Fericirii” al scriitorului şi călugărului Nicolae Steinhardt, care avea apoi să apară postum la Editura Dacia, după Revoluţie.

Starețul refuzase vaccinarea și era un antivaccinist convins, potrivit Radio Cluj.

Comentarii