Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească

marți, 07 decembrie 2021, 15:18
2 MIN
 Statul dă 270 milioane lei pe teste de salivă ce pot ajunge la gunoi fără ca cineva să plătească

Deși au plătit sume de bani importante din bani publici, autoritățile nu au niciun control asupra modului în care se realizează testele de salivă anti-COVID la copii.

Ministerul Educației a achiziționat 30 de milioane de teste de salivă pentru care a plătit suma de 266 de milioane de lei. Informația a fost dată de Oficiul Național pentru Achiziții Publice pentru edupedu.ro Testele sunt distribuite celor 2,8 milioane de elevi și ar trebui să fie suficiente până la finalul anului.

Testele au fost distribuite în școli, iar de acolo părinților prin intermediul copiilor. Autoritățile nu au instituit niciun fel de control pentru a vedea dacă părinții își testează copiii, apelând la buna lor credință și responsabilitate. Legal, părinții nu pot fi trași la răspundere. Părinții pot să nu folosească testele deloc, pot înlocui saliva cu altă substanță sau pot să le vândă testele. Autoritățile ar fi putut controla mai bine procesul dacă s-ar fi făcut în școli.

Majoritatea covâșitoare a școlilor au refuzat motivând că nu au personal pregătit pentru acest act, nici timp și nici spațiul adecvat.

Părinții au explicat, pentru Newsweek România, că nu au semnat niciun document care să îi responsabilizeze, legal, în privința testării COVID a copiilor.

„Testele le-am primit prin copil, de la școală, într-o pungă cu semnul care indică o farmacie. Nu era sigilată, avea făcut un nod, cum faci la magazin ca să nu scapi produsele. Cineva a asamblat-o, anterior. Miercuri si vineri primesc, de la școală, câte o astfel de pungă cu un test.

Copilul aduce testele aduce în ghiozdan. Joi și luni dimineța îi fac testul. Rezultatul i-l comunic doamnei învățătoare pe aplicația WhatsUp sau pe Google Classroom”, explică părintele unui elev aflat pe calsa a III-a.

Comentarii