Știa ministrul Tanczos că urmează o ilegalitate? De ce nu a semnat derogarea de împușcare

sâmbătă, 08 mai 2021, 17:59
1 MIN
 Știa ministrul Tanczos că urmează o ilegalitate? De ce nu a semnat derogarea de împușcare

Ciudățenie mare în cazul ursului Arthur, împușcat de prințul Emanuel von und zu Liechtenstein: deși ar trebui să existe un ordin de derogare semnat de ministru pentru "recoltare", ursul fiind specie protejată, acest ordin nu există, ministrul Tanczos Barna s-a ferit.

Potrivit documentelor obținute de Newsweek România de la Ministerul Mediului, obținerea autorizației de împușcare a ursului din Ojdula, Covasna, s-a bazat pe ordinul ministrului Mediului 724 din 19 iulie 2019. 

Potrivit acestui ordin "pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante", 140 de exemplare de urs (Ursus arctos) și 94 de exemplare de lup (Canis lupus) pot fi "recoltate" (împușcate) sau "relocate", prin derogare de la statutul acestora de animale protejate.

Ordinul din 2019 a expirat în septembrie 2020
Așadar, în februarie 2021, asociația de vânătoare "Botos" din Ojdula, Covasna, a cerut autorizație să "recolteze" un urs în baza unui ordin de ministru din iulie 2019, deci emis cu aproximativ 20 de luni înainte.

Citește și: Gruia Stoica acuză: condamnat după ce a blocat traficul de țigări controlat de soțul ex-șefei DIICOT

Singura problemă, însă, este că cele 140 de exemplare de urs brun fuseseră de mult "recoltate" și/sau "relocate".

Încă din septembrie 2020. Dovada: pe 11 septembrie 2020, ministrul Mediului emite nu mai puțin de cinci ordine de derogare, fiecare pentru câte un exemplar de urs brun.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii