Știați că Teatrul Vasile Alecsandri a fost construit pe locul vechii primării a Iașului?

marți, 04 august 2020, 19:59
1 MIN
 Știați că Teatrul Vasile Alecsandri a fost construit pe locul vechii primării a Iașului?

Teatrul Național a fost înființat în 1840, sub conducerea lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. 

Clădirea acestuia se afla pe atunci în dealul Copoului, pe locul actual al Universității (până la incendiul din 1888). Actuala clădire a fost construită pe locul vechii primării, între anii 1894 și 1896, fiind considerată cel mai vechi și cel mai frumos lăcaș de acest gen din țară. Teatrul din Iași a preluat numele de „Vasile Alecsandri” în 1956, în fața teatrului fiind amplasată statuia acestuia. 

„Pe soclul statuii se află două altoreliefuri din bronz, în stânga Peneș Curcanul, iar în dreapta Juna Rodica. Statuia din bronz îl reprezintă pe Vasile Alecsandri în picioare, purtând redingotă și având pe umărul drept o manta care îi acoperă spatele și cade apoi la pământ, în falduri grele. Gestul simplu și natural al mâinii stângi, dus la bărbie, și capul ușor înclinat, îi conferă o înfățișare  meditativă, poate chiar tristă. 

Ipostaza aceasta pare a face referire, parcă, mai mult la omul politic decât la poet", se consemnează în lucrarea intitulată «Iașii în bronz și marmură. Memoria statuilor», aparținând lui Sorin Iftimi, istoric la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Naţional Muzeal Moldova.

Comentarii