Strategii pentru succes – tactici psihologice pentru a ne atinge obiectivele (P)

joi, 21 martie 2024, 10:35
5 MIN
 Strategii pentru succes – tactici psihologice pentru a ne atinge obiectivele (P)

Oricine s-a uitat măcar ocazional la filme polițiste a auzit despre celebra tactică de interogare a suspecților sau a martorilor numită "polițistul rău versus polițistul bun".

Această abordare simultană în două moduri este deja clasică, dar este un exemplu perfect de utilizare a metodelor psihologice pentru a ajunge, în mod strategic, la rezultatul dorit.

Tehnica se bazează pe modul de gândire al oamenilor obișnuiți într-o situație tensionată, determinând un amestec de sentimente și gânduri contradictorii precum încredere, teamă, empatie și mai ales tentația de a găsi un aliat de conjunctură pentru salvarea personală.

Tacticile psihologice ne pot ajuta în multe situații de viață, atât pe plan personal, cât și pe plan profesional. O abordare isteață poate conduce o persoană pe drumul spre succes. Printre cele mai practice sfaturi pe care le oferă specialiștii se remarcă îmbunătățirea inteligenței emoționale, dezvoltarea rezistenței mentale și întărirea încrederii în sine – însă aceasta din urmă într-o manieră realistă, adică evaluând corect atuurile tale, încercând să ai o imagine de ansamblu, cu plusuri și minusuri. Tocmai știind unde ești vulnerabil, poți evita să te expui într-un mod care nu îți este favorabil.

De ce factori depinde succesul

Pentru a ajunge la succes în diferite situații, construiește-ți o mentalitate de creștere, caută elemente care te motivează, stabilește-ți obiective realizabile și cultivă-ți un sprijin social puternic. Oamenii sunt ființe sociale, tot ceea ce realizăm, chiar la nivel individual, are conexiuni profunde cu cei din jurul nostru – familie, prieteni, colegi de serviciu, diverse persoane cu care interacționăm, inclusiv adversari / contracandidați în anumite contexte.

Poți folosi psihologia în avantajul tău în negocieri, pentru dezvoltare personală sau ca lider într-o echipă – formație sportivă sau grup pe care în conduci într-o companie. Trebuie să te raportezi la cei din jur, iar într-o discuție să ai mereu în vedere și perspectiva celorlalte persoane atunci când faci propuneri, aduci argumente sau expui lucrurile într-un anumit fel. Evaluează-ți statutul, creează alianțe, caută avantaje pe care te poți baza pentru a crește în plan personal și profesional.

Abordarea psihologică poate fi relevantă și într-un interviu pentru un loc de muncă, dacă ești în căutare de un job mai bun. De asemenea, poți aplica astfel de tactici atunci când îți renegociezi salariul. Caută să rezonezi cu angajatorul, să îi creezi o imagine pozitivă și de încredere, satisfăcându-i inclusiv ego-ul prin acceptarea unui statut de subordonare, care îl va face să se simtă respectat și stăpân pe situație, chiar dacă îți face o concesie.

Foarte important este să înveți să "citești" persoanele cu care interacționezi, mai ales pe acelea pe care vrei să le convingi să acționeze în favoarea ta. Mai departe, caută tehnici de abordare care să aibă teoretic șanse mai mari de reușită în relație cu acei oameni. Oamenii sunt motivați de lucruri diferite și au perspective diferite asupra situațiilor.

Strategie pentru îndeplinirea anumitor scopuri

Comunicarea este totul! De obicei, ajută o atitudine echilibrată și o abordare cu pași mici, în mai multe etape. Te poți folosi de sentimente și aspirații, poți căuta elemente care să te situeze, strategic, în același plan cu persoana cu care vrei să le relaționezi într-un anumit scop pe plan profesional. O idee excelentă este să citești cărți de specialitate, unele scrise chiar pentru dezvoltare în anumite domenii, de exemplu strategii de vânzări și marketing bazate pe tactici psihologice.

Poate părea cinic să te folosești de oameni pentru a-ți atinge obiectivele, însă realitatea este că, la nivel social, facem acest lucru permanent. Există însă limite, iar ceea ce este important pentru partea etică este ca scopurile să fie pozitive, iar acea "manipulare" pe care o creezi să nu aibă impact negativ asupra respectivelor persoane. În cele din urmă, modul de acțiune în plan psihologic determină în mod firesc ierarhii și relații interconectate cu o anumită coordonare / subordonare, în orice grup social.

Despre atitudine și tactici psihologice este vorba și în sport. Fără a încălca principiile de fair-play, îți poți domina adversarul în plan psihologic, speculând vulnerabilitățile acestuia. Din nou, este nevoie de o muncă de cercetare, în funcție de situație. Cu cât cunoști mai bine o persoană, cu atât poți alege variantele mai bune de abordare.

Tactici psihologice la jocul de poker

Psihologia poate fi folosită în avantajul propriu și la jocul de poker. Deși încadrat în categoria jocurilor de noroc, acesta este un joc care necesită o mulțime de abilități. Altfel spus, succesul la poker nu ține doar de noroc, ci mai ales de strategie. Este uzual ca jucătorii de poker să utilizeze tactici psihologice pentru a-și elimina adversarii din joc. Se acordă atenție inclusiv limbajului corporal (gesturi, contact vizual etc.), căci partea nonverbală contează enorm în orice relaționare.

Ce înseamnă interacțiunea cu tactici psihologice? În unele situații, se creează incertitudine și presiune. În alte situații, apropierea face mai rezonabilă îndeplinirea unor cereri pe care le vei adresa. De maximă importanță este să înțelegi dinamica psihologică într-o negociere, pentru a obține un avantaj. Acest lucru se aplică oriunde – în relații personale, în plan profesional, la masa de poker sau într-un joc de șah.

Sursa foto canva.com

Comentarii