Raport îngrijorător al Protecţiei Copilului Iaşi: sute de abuzuri care te strâng în spate

Sute de copii din Iași trăiesc printre brute. Abuzurile sexuale se întețesc

miercuri, 15 august 2018, 02:01
3 MIN
 Sute de copii din Iași trăiesc printre brute. Abuzurile sexuale se întețesc
Statistici negre la DGASPC Iaşi, după primul semestru din acest an: peste 400 de copii au suferit o formă de abuz. Dacă cele mai multe cazuri sesizate, aproape jumătate, au fost de neglijenţă crasă din partea părinţilor, sunt însă şi zeci de cazuri de abuzuri grave, ce vor avea ca urmare traume severe, pe viaţă. 75 de minori au suferit abuzuri sexuale, cifră în creştere faţă de anul trecut, în timp de 77 de copii au fost preluaţi de autorităţi din familiile abuzatoare. Creşterea numărului abuzurilor este de circa 10% faţă de anul trecut.

Nu mai puţin de 413 copii au suferit diferite forme de abuz în judeţul Iaşi în prima parte a anului 2018, conform unui raport al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi. Cifra este una îngrijorătoare pentru că, deşi abia s-a încheiat primul semestru al anului în curs, numărul copiilor care au suferit o formă de abuz a depăşit deja cu mult jumătate numărul celor abuzaţi şi înregistraţi ca atare în 2017, şi anume 698 de copii. Concret, dacă analizăm numărul abuzaţilor minori din acest an, creşterea este de-a dreptul îngrijorătoare şi inexplicabilă: de circa 10 la sută.

Fetiţă legată de mamă

Dintre cei 413 copii, aproximativ 194, adică mai puţin de jumătate, au suferit cea mai „uşoară“ formă de abuz: au fost neglijaţi de către părinţi. De cealaltă parte, nu mai puţin de 75 de copii au suferit abuzuri sexuale, 67 abuzuri psihice, iar 43, fizice.

Cel mai recent caz de abuz înregistrat în Iaşi a fost cel al fetiţei găsite legată cu cearşafuri de un stâlp din faţa casei, în cartierul ieşean Cicoarei. Aceasta suferea de un handicap fizic sever, iar mama le-a spus oficialilor de la DGASPC că o lega atunci când făcea treabă prin curte, ca să se asigure că nu îşi face rău singură, copila având tentative de agresiune. După ce e fost externată din spital, fata a fost luată din familie şi dusă la Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap sever Galata.

De asemenea, în ultimele luni, alţi 12 copii au fost victime ale violenţei domestice, 11 copii fiind victime în trafic, iar patru copii au fost abandonaţi.

„În prima perioadă a anului 2018 au fost sesizate 248 de cazuri, în care 413 copii au suferit forme de abuz. Pentru 77 dintre aceştia s-a impus măsura scoaterii din familie, 42 de copii fiind duşi în centre de plasament, 33 în asistenţă maternală şi doi în plasament familial“, se menţionează în raportul citat.

O îmbunătăţire se poate observa în ceea ce priveşte exploatarea prin muncă, căci dacă anul trecut opt copii au ajuns în atenţia DGASPC pentru că erau exploataţi astfel, anul acesta nu a fost semnalat încă niciun caz.

Abuzul sexual urcă pe locul doi

În 2017, 698 de copii au suferit diferite forme de abuz, cea mai mare cifră înregistrându-se, la fel ca în prima parte a anului curent, cu privire la neglijenţă, aproximativ 344 de copii fiind lăsaţi, de cele mai multe ori, de izbelişte de către familie. Dacă, în 2018, până la această oră, pe locul al doilea ca formă de abuz frecventă se află abuzul sexual, anul trecut, pe locul al doilea era abuzul fizic, numărul copiilor care au fost supuşi actelor de violenţă ridicându-se la aproximativ 107. Nici numărul copiilor care au fost abuzaţi sexual nu a fost foarte scăzut anul trecut, aproximativ 91 de copii ajungând în grija DGASPC din această cauză.

Pentru a face faţă acestei situaţii, în structura DGASPC îşi desfăşoară activitatea Centrul de Servicii Sociale în regim de Urgenţă, care are în componenţă mai multe centre specializate pentru diferinte forme de abuz. Astfel, în Centrul rezidenţial pentru copiii care au fost victime în trafic au fost cinci beneficiari anul acesta, în Centrul de primire în regim de urgenţă au ajuns 101 de copii, iar Adăpostului de zi şi de noapte pentru copiii străzii i-au trecut pragul 84 de beneficiari. De asemenea, în cadrul Complexului de Servicii Sociale „Sfântul Andrei“ funcţionează şi Centrul de primire în regim de urgenţă a copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 7 ani, unde au fost aduşi anul acesta aproximativ 31 de copii.

Comentarii