De Sănătate

Punem punctul pe știi

Test rapid pentru HIV și TBC

joi, 23 noiembrie 2023, 11:07
3 MIN
 Test rapid pentru HIV și TBC

Cercetătorii americani de la Tulane au dezvoltat un test rapid care poate detecta atât HIV, cât și tuberculoza (TBC) în același timp, utilizând doar o cantitate mică de sânge.

Într-un articol publicat online, în revista Clinical Chemistry, cercetătorii de la Centrul pentru Diagnosticare Celulară și Moleculară al Facultății de Medicină din cadrul Universității Tulane, descriu noul test de sânge care poate detecta cele două boli, și poate totodată să măsoare încărcătura virală și bacteriană a acestora la pacienți.

HIV și TBC apar adesea împreună, fiind, în mod obișnuit, coinfecții.

Unul dintre simptomele HIV este un sistem imunitar suprimat, ceea ce face ca pacienții să fie mai predispuși la contractarea unor infecții precum tuberculoza. De fapt, populația infectată cu HIV prezintă cel mai mare risc de a contracta TBC.

„În cazul pacienților cu HIV, sistemul lor imunitar este foarte slăbit și, odată infectați, nu pot face față foarte bine bacteriei, de aceea există această nevoie urgentă de a le aduce un test TBC pe bază de sânge”, a declarat într-un comunicat al universității, Tony Hu, specialist în Biotechnologie și Inovație, și director al Centrului pentru Diagnosticare Celulară și Moleculară al Facultății de Medicină de la Tulane.

În mod obișnuit, testele pentru TBC se fac prin cultura bacteriană a sputei, ceea ce durează mult timp și poate fi nepractic atunci când pacienții au nevoie urgentă de tratament.

Sputa, un amestec de salivă și mucus, este, de asemenea, un produs al răspunsului imunitar și, prin urmare, nu este o opțiune pentru pacienții care au HIV, din cauza sistemului lor imunitar suprimat.

Acest test pe bază de sânge evită necesitatea sputei și permite pacienților cu HIV să fie testați și pentru TBC. De asemenea, necesită doar 200 de microlitri de sânge, ceea ce reprezintă doar câteva picături.

Prin combinarea acestor teste, „se pot economisi costuri și timp”, spun cercetătorii de la Tulane.

Testul vizează antigenii HIV și TBC din sânge și folosește spectrometria de masă pentru a detecta încărcăturile virale și bacteriene.

Unul dintre aspectele importante ale acestui test este faptul că le permite medicilor să urmărească nivelurile de HIV și TBC la un pacient pe măsură ce acesta urmează un tratament, ceea ce înseamnă că pot interveni rapid dacă un anumit tratament nu funcționează.

„Nu le putem trata simultan. Trebuie să alegem ce tratăm mai întâi: HIV sau TBC”, explică prof. Hu. „Dacă tratăm mai întâi HIV, este posibil să creștem încărcătura bacteriană în cazurile de TBC”.

Această afecțiune, în care tratarea unei boli determină o reapariție a celeilalte, se numește sindrom inflamator de reconstituire imună (IRIS).

Viteza acestui test înseamnă că medicii pot depista asta mai devreme și pot schimba planul de tratament al pacientului pentru rezultate mai bune.

Teste ca acesta sunt foarte necesare în țările în curs de dezvoltare, unde tuberculoza afectează mai multe persoane și unde poate fi dificil să se facă testele la persoanele care au nevoie de ele. Echipa de la Tulane speră că acest studiu pilot va putea trece în curând la studii clinice pentru ca testul să fie aprobat de autoritățile de reglementare cât mai curând.

 

Comentarii