LA EST DE IAŞI

The Good, the Bad and the Ugly

În ţara noastră noi facem legea!

vineri, 14 iunie 2019, 01:51
1 MIN
 The Good, the Bad and the Ugly

Pentru cine nu înţelege ce se petrece la Chişinău zilele acestea şi nici nu are răbdare să citească articolul până la sfârşit, pe scurt situaţia stă în modul următor: cei Buni (pro-europenii din blocul ACUM) s-au aliat cu cei Urâţi (socialiştii preşedintelui Igro Dodon) pentru a reuşi să îl gonească împreună de la putere pe cel Rău (oligarhul Plahotniuc). 

Ca în orice western reuşit fiecare personaj stă cu mâna pe pistol neavând încredere în partenerul de drum, iar suspansul creşte pentru spectatori cu fiecare zi care trece în care niciuna dintre tabere nu reuşeşte să o elimine pe cealaltă.

Dacă vrem să intrăm în mai multe detalii, putem spune că anunţul neaşteptat al înţelegerii politice temporare dintre pro-europeni şi socialişti a creat iniţial un moment de derută pentru marea parte a moldovenilor, derută care ulterior s-a transformat într-o mare speranţă. Pentru prima dată după mulţi ani de zile omniprezentul oligarh Plahotniuc s-a văzut prins în corzi. La această înţelegere politică temporară, de necrezut până acum câteva zile, nu s-ar fi ajuns dacă Republica Moldova nu ar fi devenit un stat capturat, în care justiţia este complet nefuncţională, iar Constituţia este folosită pe post de maculatură din cauza unei Curţi Constituţionale mai politizate chiar decât la noi (constituită în exclusivitate din persoane afiliate oligarhului Plahotniuc, în afara unor foşti membri ai partidului său până şi naşa sa de cununie fiind numită judecător la Curte). Iar pentru cine mai are nevoie de încă o explicaţie pentru ciudata înţelegere politică temporară dintre pro-europeni şi socialişti, răspunsul este unul singur: la fel ca în mai multe ţări din fostul bloc sovietic, într-o ţară săracă şi coruptibilă precum Republica Moldova, oligarhia a ajuns astăzi să reprezinte o ameninţare mult mai mare pentru siguranţa statului decât populismul sau, mai rău, Putinismul.

În acest moment, prin extirparea malignului Plahotniuc, Republica Moldova are şansa unei resetări nesperate a sistemului politic şi juridic. Alianţa temporară dintre ACUM şi PSRM îşi propune restabilirea independenţei sistemului judiciar şi a Comisiei Electorale Centrale urmată apoi, firesc, de schimbarea legislaţiei electorale existente, făcută numai în sprijinul partidului oligarhului Plahotniuc. Odată restabilite aceste norme corecte de joc, ambele partide sunt gata să revină în faţa alegătorilor pentru un scrutin anticipat, dar de data aceasta în condiţii cinstite şi egale pentru toţi participanţii.

Reuşita acestor reforme ar putea însemna că Moldova a reuşit să prindă ultimul val al luptei anti-corupţie care se duce în această perioadă în zona noastră, ultimul (şi cel mai spectaculos) exemplu fiind drumul lui Liviu Dragnea cu Duster-ul către penitenciarul Rahova.

Şi dacă tot vorbeam despre fostul lider PSD, merită de observat "cu atenţie şi îngrijorare" nişte similitudini cel puţin ciudate între mesajele şi acţiunile lui Liviu Dragnea din ultima sa perioadă de libertate şi cele transmise de oligarhul Plahotniuc în aceste zile. Şi unul, şi celălalt au îmbrăţişat cu toată puterea teoria străinilor care doresc răul băştinaşilor. "În ţara noastră noi facem legea! Nu este în drept nici un european să ne dea nouă lecţii de democraţie, ştim noi mai bine ce trebuie să facem!" au tunat, rând pe rând, Liviu Dragnea pe 9 mai, la Iaşi, la ultimul său "mare" miting şi apoi Vladimir Plahotniuc la Chişinău, pe 9 iunie, la un anemic "protest" împotriva noii alianţe de guvernare din Republica Moldova. Ba chiar într-o încercare disperată de a câştiga măcar o firimitură de susţinere internaţională (tot după modelul lui Liviu Dragnea), oamenii oligarhului Plahotniuc au anunţat că vor să mute ambasada Republicii Moldova de la Tel Aviv la Ierusalim. Numai că, ghinion!, Ministerul Afacerilor Externe israelian a refuzat să comenteze pe această "ofertă", mărginindu-se să spună că nu poate să pună mare preţ pe ea atât timp cât lor nu le este clar în ce calitate îşi mai arogă calitatea de conducători foştii conducători ai Guvernului de la Chişinău.

A mai rămas doar un pas de făcut, unul mic, dar foarte important: atunci când îl veţi auzi pe oligarhul Plahotniuc acuzându-i pe europeni că vor să îi distrugă pe moldoveni trimiţându-le roşii otrăvite, să ştiţi că e momentul să deschideţi o bere rece de la frigider şi să vă aşezaţi comod în fotoliu, în faţa televizorului, aşteptând să apară Duster-ul izbăvitor.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

Comentarii