Totul despre pestă. Este cazul să ne temem de ceva? Ce spun crescătorii ieşeni de porci?

vineri, 24 august 2018, 01:50
8 MIN
 Totul despre pestă. Este cazul să ne temem de ceva? Ce spun crescătorii ieşeni de porci?

Boala care a făcut ravagii economice în ţară se apropie tot mai mult de Iaşi. Nu mai puţin de 700 de focare de pestă porcină au fost instituite oficial, sute de mii de animale fiind deja ucise. Marii producători locali stau ca pe baricade: atacul pestei în judeţ le-ar provoca lovituri de milioane de lei: una e să vinzi carnea procesată de tine, alta e să te despăgubească statul la kilogram în viu. „Vor creşte importurile. Deja importăm din Ungaria cam toată carnea de porc pe care o produce“, spune şeful Camerei de Comerţ Iaşi. O altă întrebare nu e clară, printre consumatori: de ce nu am avea voie să mâncăm carne de porc infestat, câtă vreme boala nu interacţionează deloc cu omul? Răspunde vocea cea mai autorizată din Iaşi: decanul Facultăţii de Medicină Veterinară.

Crescătorii de porci din judeţ stau de câteva săptămâni pe baricade: pesta porcină pare că se apropie de Iaşi. În nu mai puţin de 10 judeţe din ţară s-au ucis sute de mii de porcii în ferme şi gospodării, în urma focarelor de pestă confirmate. Chiar dacă cele în jur de 700 de focare au fost depistate în nord-vestul şi sud-estul ţării, crescătorii de porci din Iaşi sunt în alertă, şi speră ca pesta să nu ajugă şi la noi, deoarece le-ar afecta serios afacerile. În contextul în care fermele rămân fără mii de animale, reprezentanţii Camerei de Comerţ din Iaşi spun că schimburile comerciale dintre ţara noastră şi alte ţări vor creşte considerabil.

„Importăm cam tot ce produce Ungaria“

 „Cu siguranţă vor creşte importurile de carne de porc din cauza pestei porcine, şi aşa suntem numărul unu pentru Ungaria, importăm de acolo cam toată carnea de porc pe care o produc ei. Alte importuri de carne de porc le mai facem şi din Polonia“, a precizat scurt Paul Butnariu, şeful CCI, cerându-şi scuze că nu poate vorbi mai mult deoarece se află în aeroport. În cele 156 de localităţi în care se află focare de pestă porcină africană se consumă doar carne de porc din magazinele cu galantare speciale, verificate de Direcţia Sanitară Veterinară, şi nu din gospodării. Dacă pesta se extinde şi în alte judeţe, în ţară va exista un deficit major de carne pe piaţă. În acest context, fermierii din judeţele ferite până în prezent de această boală au început să ia diferite măsuri, prin care şi sacrificarea porcilor şi introducerea lor în consum, pe piaţă. În felul acesta, au mai mult de câştigat, deoarece kilogramul de carne este mai scump după sacrificare decât kilogramul în viu, pe care îl plăteşte statul crescătorilor, şi în plus pierd câştigurile din procesare. „Noi suntem pregătiţi dintotdeauna pentru aceste lucruri. Grupul nostru de firme respectă tot ce ţine de partea sanitară. Lucrăm într-un sistem integrat, noi ne producem hrana, noi sacrificăm, noi prelucrăm şi vindem. Creştem peste 100.000 de capete anual pentru sacrificare. Întotdeauna am luat măsuri deosebite pentru că dacă vrei să produci carne sănătoasă, trebuie să respecţi toate normele EU“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ Neculai Apostol, patronul grupului de firme Kosarom Paşcani, unul dintre cei mai mari crescători şi procesatori din ţară. Doar în primele patru luni din 2018, importurile de carne de porc au crescut cu 30% faţă de anul precedent, ajungând la peste 140 milioane de euro în aprilie 2018, potrivit datelor Eurostat. În 2017, românii au mâncat carne de porc din străinătate de 475 milioane de euro.

Cât de aproape a ajuns pesta de Iaşi?

Printre resticţii se menţine şi cea de comercializare a porcilor în târguri, ieşenii neavând voie să vândă sau să cumpere porci în această perioadă. De asemenea, au fost intensificate şi măsurile de control al bagajelor călătorilor la punctul de trecere a frontierei Ungheni (pe calea ferată), în special în zilele de duminică, când circulaţia persoanelor este mai intensă, cei prinşi cu carne de porc în bagaje riscând amenzi de până la 1.500 de lei. Controalele DSV şi ale Poliţiei vor continua atât în târgurile de animale, cât şi în zonele limitrofe târgurilor, precum şi în trafic, pentru a se verifica dacă sunt respectate restricţiile sanitar-veterinare privind circulaţia porcinelor. „Dintre bolile transmisibile, cu înalt grad de periculozitate pentru efectivele de porcine domestice şi sălbatice, una dintre cele mai grave este pesta porcină africană, boală care generează pierderi economice importante datorită mortalităţii ridicate, a costurilor mari de eradicare a bolii, a restricţiilor privind mişcarea animalelor şi a produselor de origine animală, sistarea comerţului cu porcine vii şi a produselor provenite de la acestea. Având în vedere contextul epidemiologic actual privind evoluţia pestei porcine africane, respectiv confirmarea focarelor de boală atât la graniţele Romaniei cât şi pe teritoriul naţional, DSV Iaşi reaminteşte obligaţiile ce revin deţinătorilor de porcine, respectiv, să crească porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condiţiilor de igienă, microclimat şi bunăstare, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci mistreţi“, a declarat Gabriel Ciobanu, directorul DSV Iaşi.

Până la această dată a fost confirmat un număr total de 120.000 de porci ucişi atât în exploataţiile comerciale, cât şi în gospodăriile populaţiei, conform ultimelor cifre oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Judeţele afectate masiv sunt Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomita, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.

Amenzi usturătoare:până la 3.600 de lei

Amenzile stabilite pentru încălcarea regulilor sunt mari, între 600 şi 1.200 pentru vânzarea / cumpărarea animalelor fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară, între 1.200 şi 1.800 de lei pentru efectuarea transporturilor de animale cu mijloace de transport neautorizate / neînregistrate sanitar-veterinar, între 720 şi 1.500 de lei pentru deţinerea sau transportul de animalele neidentificate şi neînregistrate, fără documente, între 600 şi 1.600 pentru introducerea fără documente sanitare veterinare a altor animale în efectivele existente, exploataţii de animale sau gospodării şi între 2.400 şi 3.600 de lei pentru nerespectarea restricţiilor sanitare veterinare în zonele de protecţie antiepizootică. Ieşenii care au suspiciuni cu privire la cadavre de animal descoperite în gospodărie trebuie să sune urgent DSV-ul la numărul de telefon: 0232/267501.

Ce păţim dacă mâncăm carne de porc contaminat?

Omul neinteracţionând deloc cu boala, marele risc nu este aici, spune decanul Facultăţii de Medicină Veterinară a USAMV, ci în răspândirea bolii, care poate distruge practic în final toate efectivele de porci. „Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic“, spune acesta

Pesta porcină care afectează, major sau izolat, peste 30 de judeţe din România în momentul de faţă este un risc şi pentru judeţul Iaşi, explică specialiştii consultaţi de către „Ziarul de Iaşi“. Prof.dr. Gheorghe Săvuţă, decan al Facultăţii de Medicină Veterinară de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV), a explicat că există şi multe persoane care se tem nejustificat de acest virus, care afectează exclusiv animalele, nu şi oamenii. Iar în cazul porcilor domestici, primele simptome remarcate sunt o abatere, animalul stă retras şi nu mai consumă mâncare, combinat şi cu o hipertermie, stăpânii de animale putând să observe acest lucru mai îndeaproape. „Virusul pătrunde de regulă pe cale digestivă, prin consum de resturi de la alte animale bolnave, fecalele lor, sau hrană ce a fost deja contaminată de către acestea. Boala se răspândeşte prin sânge în tot organismul şi produce starea de boală septicemică, afectează întregul organism, organele şi sistemul sanguin, şi provoacă semne hemoragice“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuţă. Printre simptomele remarcate se numără şi manifestări congestive hemoragice în zona extremităţilor sau episoade diareice, în unele cazuri foarte grave, moartea survenind şi la două zile de la contaminare.

Nu există niciun pericol pentru oameni

Deşi nu există niciun pericol pentru ca omul să fie afectat de acest virus, profesorul nu recomandă sub nicio formă consumul cărnii unui porc care a fost infestat cu pesta porcină. „Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poţi să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Dar când o vezi, nu îţi mai trebuie: e infiltrată hemoragic puternic, splina spre exemplu e aproape neagră la culoare“, a explicat prof.dr. Gheorghe Săvuţă. Există mai multe cauze care au dus la această răspândire necontrolată în România, în opinia specialistului consultat. Acesta explică faptul că porcii se pot contamina în foarte multe feluri: dacă mănâncă furaje în care a râmat anterior un alt porc, chiar şi omul poate fi purtător dacă a călcat în fecalele unui porc bolnav, el putând să aducă în propria gospodărie pesta. „Mistreţul este un alt purtător al pestei, fiindcă de multe ori face forme mai uşoare şi ajută la diseminarea virsului, la împrăştierea lui în cât mai multe zone. Contează şi igiena, care nu se respectă mereu. Oamenii nu respectă în această perioadă regulile privind circulaţia produselor, a furajelor şi a animalelor. Dacă te duci să vinzi un porc în faza de incubaţie şi ajunge la altcineva în gospodărie, îi explodează virusul acasă şi contaminează şi restul porcilor“, a completat prof.dr. Gheorghe Săvuţă.

Problema este că, aşa cum în cazurile grave moartea survine în una, două zile, sunt cazuri în care primele simptome apar abia după maximum şapte zile, timp suficient ca cineva să vândă un porc ce pare a fi sănătos şi ca apoi să îi contamineze şi pe ceilalţi. „Evitaţi în această perioadă să vindeţi sau să comercializaţi, să distribuiţi carne sau alte produse de la animale suspecte, care par abătute, febrile şi aşa mai departe. Anunţaţi imediat medicul veterinar, iar persoanele din efectivele contaminate nu trebuie să se ducă în gospodării şi ferme sănătoase, pentru că pot duce pe hainele lor murdărite virusul fără să îşi dea seama“, a conchis profesorul. (Paula TROFIN; Cătălin HOPULELE)

Comentarii