Tranşa a doua din PNRR, blocată la Bruxelles. PSD ţine cu dinţii de pensiile speciale

miercuri, 15 februarie 2023, 22:07
5 MIN
 Tranşa a doua din PNRR, blocată la Bruxelles. PSD ţine cu dinţii de pensiile speciale

Comisia Europeană a transmis la jumătatea lunii ianuarie o scrisoare Guvernului României prin care avertizează asupra marilor restanţe în atingerea obiectivelor asumate în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), au declarat pentru site-ul G4Media.ro o mai multe surse politice.

Potrivit acestora, principalele restanţe ale guvernului sunt decarbonizarea (problema închiderii minelor de cărbune) şi legea avertizorului de integritate. O altă problemă ar fi anumite prevederi legate de pilonul doi de pensii (fără legătură cu reforma sistemului de pensii speciale). Totuşi, tema pensiilor speciale este subiect separat de discuţii între Guvern şi Comisia Europeană.

Potrivit informaţiilor G4Media.ro, Comisia Europeană nu este de acord cu formula de compromis la care a ajuns coaliţia PNL-PSD în ce priveşte reforma pensiilor, potrivit căreia pensiile militarilor (armată şi servicii de informaţii) nu vor fi calculate după principiul contributivităţii. Comisia, susţinută de această dată de Banca Mondială, solicită ca toate pensiile, fără excepţie, să fie calculate potrivit principiului contributivităţii.

“Guvernul vrea să scape de reformele PNRR şi maschează totul prin încercări de negocieri. Să fie clar: banii din PNRR vin dacă jaloanele şi ţintele sunt îndeplinite pe bune. Declaraţiile politice nu fac decât să tergiverseze un eventual eşec de absorbţie a banilor. Cel mai tare doare reforma pensiilor: nu sunt în stare să scape de pensiile speciale. Ca să ne lămurim, solicit publicarea scrisorilor schimbate de Comisia Europeană şi Guvern pe tema reformelor din PNRR de la începutul anului încoace. Şi acolo vom vedea răspunsul dur al Comisie şi cel lipsit de competenţă al Guvernului”, a declarat europarlamentarul Dragoş Pîslaru (copreşedinte REPER, Renew Europe).

El a precizat că sunt deja trei luni de întârziere în ce priveşte eliberarea tranşei a doua, în valoare de 3 miliarde de euro. “Noi acum trebuia să ne ocupăm de tranşa 3, însă nici cea de-a doua nu a fost finalizată”, mai spune Pîslaru.

Pe de altă parte, PSD presează public pentru renegocierea PNRR.

Europarlamentarul Victor Negrescu a susţinut, luni, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg, faptul că România trebuie să profite de posibilitatea modificării planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă, adusă de amendamentul pe care l-a depus la regulament împreună cu delegaţia Partidului Social Democrat, şi să îşi propună o optimizare mai amplă a PNRR în aşa fel încât toate ţintele şi obiectivele să fie realizate, se arată într-un comunicat transmis redacţiei.

Pe de altă parte, Dragoş Pîslaru susţine că dorinţa PSD de a renegocia PNRR are în vedere faptul că Guvernul doreşte “să taie din banii pentru educaţie şi societate civilă.”

Falcă (PNL): Budăi trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale

Europarlamentarul Gheorghe Falcă (PNL) a declarat miercuri, la RFI, că îl tot vede la televizor pe ministrul Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale. Liberalul afirmă că România nu are acest spirit al reformelor şi avertizează că dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranşa din martie din PNRR.

“România până în decembrie trebuia să realizeze un număr de reforme. S-a discutat la Bruxelles, au fost schimburi de scrisori şi evident, Bruxelles-ul a acceptat ca până în luna martie să finalizăm aceste reforme, astfel încât în martie, când trebuie să primim această tranşă, să fim cu jaloanele atinse”, a spus europarlamentarul PNL: Întrebat dacă banii sunt blocaţi în prezent sau pur şi simplu suntem în cadrul unui calendar, Gheorghe Falcă a spus că “termenul blocaţi nu se potriveşte, pentru că dacă nu ai trimis reformele, nu vin banii, ei se blochează natural”.

Despre riscul ca România să piardă acei bani din PNRR care ar urma să intre în ţară în martie, eurodeputatul PNL a afirmat că “dacă nu realizăm reformele până în martie, nu luăm tranşa din martie”. “Asta nu înseamnă că nu o iei de tot, asta înseamnă că vei munci până în aprilie, mai, iunie şi în momentul în care îţi finalizezi reformele, atunci vei lua tranşa, dar asta este destul de dificil pentru administraţiile locale şi administraţiile centrale care folosesc aceşti bani, pentru că aceste tranşe au un ritm de venire în ţară de două ori pe an, astfel încât să asigure cu bani investiţiile necesare, deci nu poţi merge foarte departe cu aşteptarea realizării acestor reforme, pentru că pierzi ritmul investiţiilor”, a mai explicat el. Gheorghe Falcă a menţionat că “există întârzieri, pentru că aceste reforme trebuiau să fie finalizate în decembrie”.

“Trei astfel de reforme sunt la Ministerul Muncii. Eu tot îl văd la televizor pe domnul ministru al Muncii, dar el trebuia în decembrie să fi finalizat reforma pensiilor speciale, care are nevoie de o dezbatere publică. Reforma salarizării, care la fel, este foarte importantă, salarizarea bugetară. Mai avem reforma Pilonului II de pensii, pentru a prezenta sustenabilitatea pensiilor din acest pilon. Sunt trei direcţii mari. Noi am finalizat protecţia avertizorului (de integritate-n.r.) de către Parlamentul României, a fost întoarsă de preşedinte, să zicem că acolo vom atinge acest jalon”, a mai spus Falcă. Falcă a mai spus că Guvernul “nu doar că ştia de aceste termene dar le-a şi negociat, ştia fiecare minister când trebuie să îndeplinească aceste reforme”.

El a menţionat că “Ministerul Muncii are un document realizat împreună cu Banca Mondială, cu referire la pensiile speciale, deci ministerul a fost ajutat de experţii BM să găsească soluţia optimă, pentru a rezolva cadrul pensiilor speciale”.

 

Comentarii