Transplant: un anevrism care a ucis o femeie de numai 41 de ani va schimba viaţa altor cinci oameni

joi, 06 decembrie 2018, 02:50
3 MIN
 Transplant: un anevrism care a ucis o femeie de numai 41 de ani va schimba viaţa altor cinci oameni

Femeii i-au fost transplantate ficatul, corneele şi rinichii. Inima nu a vrut-o niciun centru din ţară care putea preleva acest organ, spun medicii care au participat la operaţie.

O prelevare de organe a avut loc luni noaptea, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bacău, iar donator a fost o femeie în vârstă de 41 de ani care se afla în moarte clinică în urma unui anevrism. Acesteia i-au fost prelevate mai multe organe, printre care ficatul şi corneele, care a fost aduse la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, precum şi cei doi rinichi, unul ajungând la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“. Transplantul de ficat a avut loc ieri după-amiază, iar cele două cornee urmează să ajungă la primitori până la sfârşitul săptămânii. „Ficatul a fost preluat de o pacientă, care nu a stat mult pe lista de aşteptare, având în vedere că noi am fost acreditaţi de doar doi ani“,  a precizat ieri dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatoarea Centrului de Transplant Regional. Rinichiul prelevat a fost transplantat în cursul zilei de ieri în Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“.

Acesta a ajuns la o femeie în vârstă de 58 de ani din Galaţi, aflată în evidenţa unităţii medicale încă din anul 1995, suferind de glomerulonefrită cronică, care în timp a dus la insuficienţă renală. Astfel, din această lună începuse şedinţele de dializă. „Este vorba despre o boală imunologică care afectează ambii rinichi. Sperăm într-o evoluţie bună a pacientei după intervenţie“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Acesta este cel de-al 28-lea transplant de rinichi din acest an, fiind totodată al 13-lea de la un donator aflat în moarte cerebrală, restul intervenţiilor fiind făcute de la donatori vii, în special de la rude. Reprezentan­ţii spitalului susţin că acesta este cel mai mare număr de transplanturi efectuat într-un an, din totalul de 18 ani pe care unitatea medicală i-a împlinit de când face acest tip de transplant, însă speră ca acest număr să se menţină în creştere. Celălalt rinichi a ajuns la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti. Conform coordonatoarei Centrului de Transplant Regional, a existat acordul de prelevare a tuturor organelor, însă plămânii, inima şi pielea nu au putut fi luate din diferite motive. Plămânii nu au putut fi recoltaţi din cauza unor contraindicaţii medicale, donatoarea fiind fumătoare. În ceea ce priveşte inima, organul nu a putut fi dat spre transplantare pentru că cele două unităţi medicale din ţară care pot realiza astfel de intervenţii se aflau în imposibilitatea de a o face. „La Târgu Mureş era un transplant de cord în derulare, astfel că aceştia nu puteau să mai realizeze încă unul. A fost înştiinţat şi Bucureştiul, dar pro­babil nu a existat primitor compatibil. Este decizia şefilor centrelor de transplant dacă au primitori compatibili şi dacă au posibilitatea de a desfăşura transplantul“, a spus dr. Raluca Neagu-Movilă.

Conform acesteia, cordurile care se acceptă pentru transplantare provin în general de la pacienţi tineri, sub 40 de ani, care nu prezintă patologie, donatoarea din acest caz  fiind hipertensivă. Anca Baculea, preşedinta Agenţiei Naţionale de Transplant, susţine însă că nu ştia de recoltarea de la Bacău şi nici de disponibilitatea cordului.

De asemenea, de la donatoare ar fi putut fi recoltată şi pielea, însă singura bancă de piele din ţară a fost închisă anul acesta. „Celelalte ţesuturi pentru care am avut acordul au fost ostendon şi piele, dar din păcate, pentru că nu există o bancă de piele acreditată pe teritoriul României, nu s-a putut face prelevarea. Am mai avut astfel de situaţii anul acesta, de mai multe ori, dar nu avem unde să o stocăm“, a adăugat dr. Raluca Neagu-Movilă. Echipa medicală care a făcut prelevarea de organe a fost mixtă, fiind formată din medici din Iaşi, Bacău şi Bucureşti. Aceasta este cea de-a cincea prelevare făcută anul acesta la Bacău. (Andreea ANTON, Mădălina OLARIU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii