De Sănătate

Punem punctul pe știi

Advertorial

Tratamentul chirurgical al hemoroizilor

miercuri, 01 martie 2023, 07:30
2 MIN
 Tratamentul chirurgical al hemoroizilor

Atunci când hemoroizii sunt mari, se complică frecvent și/sau tratamentul medical este ineficient, este nevoie să se recurgă la tratament chirurgical.

 

Acesta poate fi sistematizat în proceduri minim invazive care sunt mai ușor suportate de pacient, cu recuperare mai rapidă și riscuri mai mici și proceduri invazive, care presupun incizii şi cicatrici.

Procedurile minim invazive aplicate în prezent în tratamentul BH sunt:

ligatura elastică – presupune utilizarea unui inel elastic ce se aplică la baza hemoroidului mărit ceea ce duce la oprirea alimentării cu sânge. Poate trata hemoroizi până la gradul III și necesită ședințe succesive în funcție de numărul și dimensiunea hemoroizilor măriți de volum.

scleroterapia – se adresează hemoroizilor de gr. I și II și presupune injectarea unei substanțe în pachetul hemoroidalcare produce, prin fibrozarea lui, micșorarea volumului și oprirea sângerării.

 – fotocoagularea – tratează hemoroizii până la gradul III folosind lumina infraroșie pentru micșorarea volumului acestora. Poate fi folosită ca metoda complementară ligaturii elastice.

procedura HAL – RAR este o opțiune de tratament pentru hemoroizii de grad I-IV. Aceasta localizează cu ajutorul ultrasunetelor arterele care aduc cel mai mult sânge în hemoroizi și le închide cu ajutorul unei ligaturi.

După procedură, venele hemoroidale ajung la dimensiuni normale în decurs de 8 săptămâni. Pentru gradele III și IV se realizează și un lifting al mucoasei anale pentru a nu mai permite hemoroizilor să coboare suplimentar prin canalul anal.

Studiile arată că această metodă este cel puțin la fel de eficientă ca operația clasică, dar comportă semnificativ mai puţină durere și mai putine riscuri comparativ cu aceasta.

Procedurile invazive se realizează cel mai adesea pentru hemoroizii mari, care nu pot fi trataţi minim invaziv sau cei care au recidivat.

Acestea sunt:

 – hemoroidopexia sau operația Longo folosește un dispozitiv circular (stapler) care taie un inel de mucoasă rectală și coase în același timp cu ajutorul unor agrafe metalice, întrerupând toată circulația arterială de la acest nivel.

excizia chirurgicală (operația clasică) a hemoroizilor presupune îndepărtarea pachetelor hemoroidale dilatate care cauzează simptomele specifice bolii.

În urma consultației de specialitate, în funcție de expertiza medicului, de resursele tehnice și financiare, acesta va indica pacientului procedeul/ procedeele cele mai potrivite fiecărui caz în parte.

Dr. Gabriela CANSCHI

Medic primar chirurgie generală

Spitalul Clinic CF Iaşi

Comentarii