Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri

vineri, 23 octombrie 2020, 01:57
2 MIN
 Trei supraveghetori la 100 de pacienţi periculoşi. Iadul de la Grajduri

Problemele existente la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă de la Grajduri au fost sesizate în mai multe rânduri, unitatea medicală este în primul rând supraaglomerată, iar personalul este insuficient.

Deşi capacitatea maximă este de 240 de paturi, sunt internaţi în momentul de faţă aproximativ 400 de pacienţi. Situaţia este agravată de faptul că internarea medicală se face doar prin hotărâre judecătorească până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol, conform articolului nr. 110 din Codul Penal. Astfel, aici sunt pacienţi cu afecţiuni psihice deosebit de grave, care reprezintă un pericol pentru sine cât şi pentru societate, pacienţi internaţi în baza unor sentinţe penale definitive pentru omoruri, viol, tâlhărie, dar care în momentul comiterii faptelor nu au avut discernământ, conform expertizelor medico-legale psihiatrice.

Un raport al Avocatului Poporului din anul 2019 arată situaţia gravă în care se află unitatea medicală. Atunci o delegaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii a vizitat spitalul şi a constatat această supraaglomerare, denumind-o ca fiind severă, în condiţiile în care atunci erau 340 de pacienţi internaţi. Documentul mai arăta atunci că saloanele erau prevăzute şi cu 12 paturi şi doar câteva noptiere sau dulapuri. Pentru că sunt mai mulţi pacienţi decât paturi, echipa a găsit în majoritatea saloanelor câte trei pacienţi aşezaţi pe două paturi alăturate. În raport era invocată şi o observaţie a Subcomitetului pentru Prevenirea Torturii, care specifica faptul că, la nivelul anului 2016, din cauza lipsei de personal, aceştia au constatat că pacienţii erau ţinuţi sub control prin folosirea în exces a medicaţiei. La vizita de anul trecut a echipei Avocatului Poporului, nu a putut fi verificat dacă situaţia a persistat, dar au făcut observaţii legate de lipsa cruntă de personal.

„Personalul de supraveghere era insuficient pentru numărul de pa­cienţi intraţi în spital, astfel că au fost numeroase situaţii în care s-a observat că trei supraveghetori au în sarcină 100 de pacienţi şi nu exista alt personal specializat pentru protecţie, din această cauză personalul şi pacienţii fiind puşi în si­tuaţii cu risc de vătămare“, a punctat co­misia în raportul respectiv.

VEDEȚI ȘI:

Focarul din lagărul psihiatric de la Iași aprinde angajaţii. O anonimă explozivă pe masa ministrului TătaruAICI

Comentarii