Trei universităţi din Iași incluse într-un top internaţional

miercuri, 05 iunie 2019, 01:58
2 MIN
 Trei universităţi din Iași incluse într-un top internaţional

Criteriul de selecţie a fost „Publicaţiile interdisciplinare“. Cele trei instituţii de învăţământ superior sunt: TUIASI, UMF şi USAMV.

Trei universităţi ieşene se numără printre primele 25 de insituţii de învăţământ superior din lume la categoria „Publi­caţiile interdisciplinare“. Ast­fel, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIASI), Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi (UMF Iaşi), dar şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veteri­nară „Ion Ionescu de la Brad“ din Iaşi (USAMV Iaşi) au fost declarate în cadrul clasamentului U-Multirank ca fiind printre cele mai performante din lume la această categorie.

În Top 25 se regăsesc două universităţi din SUA, 19 din Europa, una din Africa şi patru din Asia.

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Caşca­val, s-a declarat onorat de pla­sa­rea universităţii între primele 25 din lume care manifestă un interes constant şi consistent în dezvoltarea domeniilor interdisciplinare şi care au şi rezultate vizibile în publicaţii care au caracter interdisciplinar.

„Însăşi existenţa acestui top confirmă atenţia care se acordă astăzi interdisciplinarităţii, căci a devenit evident că cercetarea într-un domeniu singular, fără contribuţia altor domenii sau ramuri ştiinţifice, nu mai poate acoperi întreaga paletă a interesului practic pe care îl manifestă dezvoltarea societăţii. Domeniul tehnic poate conferi sprijin oricărui alt domeniu, iar prezenţa noastră în acest top confirmă valoarea colaborărilor pe care le avem, atât în cercetare, cât şi în educaţie, cu universităţi sau instituţii de alt profil, din ţară şi din străinătate“, a punctat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

De asemenea, rectorul UMF Iaşi, prof. univ. dr. Vio­rel Scripcariu, a afirmat faptul că acestea „sunt sisteme internaţionale de clasificări universitare care aplică criterii comune tuturor instituţiilor de învăţământ superior, încurajând o «cursă» pentru prestigiu, pentru reputaţie academică. U-Multirank permite candidaţilor şi studenţilor să compare instituţiile cu misiune similară, creând posibilitatea universităţilor să-şi îm­bu­nătăţească procesele şi activităţile distincte, susţinând astfel diversitatea învăţământului superior“.

În urma aceloraşi criterii, şi Universitatea de Ştiinţe Agri­cole şi Medicină Veterinară din Iaşi s-a numărat printre prime­le 25 de universităţi din lume la categoria „Publicaţiile interdisciplinare“.

Studiul celor de la U-Multirank a fost făcut public marţi, 4 iunie 2019, şi a inclus peste 1.700 de universităţi din întreaga lume.

Comentarii