Uitați la granița estică a UE. Recorduri negative ale Iașului și ale celorlalte județe din Moldova

duminică, 28 octombrie 2018, 14:09
1 MIN
 Uitați la granița estică a UE. Recorduri negative ale Iașului și ale celorlalte județe din Moldova

Opt judete din estul Romaniei, Moldova, unde traieste peste o cincime din populatia Romaniei, au fost abandonate la granita de rasarit a Uniunii Europene si nimeni nu isi mai aduce aminte de ele. Nu avem o regiune mai populata decat Regiunea de Dezvoltare Nord-Est (judetele Bacau, Botosani, Iasi, Suceava, Neamt, Vaslui) . Dar nici mai saraca.

Cu un PIB/locuitor (in PPS – preturi comparabile) de doar 36% din media UE, regiunea Nord-Est este a cincea cea mai saraca regiune din UE( inaintea ei mai sunt trei regiuni din Bulgaria si una din Franta – date valabile pentru 2016).

In aceasta regiune, 22,3% din populatia tarii produce doar 10,1% din PIB. Cu alte cuvinte, cele sase judete din Moldova sunt de doua ori mai putin performante decat media nationala!

In 2017, cel mai puternic judet moldovean, Iasi, produce 3% din PIB-ul national si este al saselea in topul national. Sa nu credem, totusi, ca Iasiul are vreo mare performanta fiind pe locul 6 national: este, pana la urma, cel mai populat judet al tarii.

Cel mai bogat judet din Moldova este Iasi (45% din media UE), dar nu se afla intre primele 15 judete in topul national.

Iasiul, bunaoara are cel mai mare numar de parlamentari din tara (5 senatori si 12 deputati), are un ministru important (al Justitiei).

Exista, oare, vreun record negativ pe care Moldova sa nu-l fi bifat?

Citiți analiza completă și aflați cum și-au trădat politicienii electoratul de pe ziare.com.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii