Ultima seară FILIT – Premiile şi un dialog în vremuri de război cu Alexandru Călinescu şi Andrei Pleşu în prim plan

marți, 25 octombrie 2022, 01:50
5 MIN

Cel de-al X-lea capitol al Festivalului Internaţional de de Literatură şi Traducere (FILIT) de la Iaşi s-a încheiat duminică, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Seara FILIT a fost compusă din trei momente: decernarea Premiului Institutului Cultural Român pentru cea mai bună traducere a unei cărţi din literatura română în anul 2021, decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 şi dezbaterea Filosofie şi literatură în vreme de război, care i-a avut drept invitaţi pe Alexandru Călinescu şi Andrei Pleşu.

Sala Naţionalului ieşean a fost plină, publicul aşteptând cu nerăbdare apariţia pe scenă a lui Alexandru Călinescu şi a lui Andrei Pleşu. Întâlnirea cu ei a fost una degajată, iar atmosfera a fost destinsă de glumele lui Pleşu, ce au fost urmate de fiecare dată de multe aplauze.

Cea mai bună traducere a unei cărţi din literatura română în anul 2021

Institutul Cutural Român (ICR) a acordat anul acesta, în premieră la FILIT, premiul pentru Cea mai bună traducere a unei cărţi din literatura română în anul 2021. Vocea Institutului a fost adusă pe scenă de Sorin Gherguţ, reprezentant al ICR.

Dintr-o listă iniţială care a cuprins 60 de traduceri publicate în anul 2021, juriul a selectat următoarele volume: „Vizuina luminată. Jurnal de sanatoriu” de Max Blecher, „Antologie de poezie” de Mircea Cărtărescu, „Solenoid” de Mircea Cărtărescu, „Cartea numerilor” de Florina Ilis, „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Ţîbuleac şi „Antologie de poezie română contemporană” de Hellmut Seiler. „Criteriile de selecţie au fost impactul apariţiei, portofoliul traducătorului, relevanţa cărţii şi dificultatea traducerii, receptarea şi ecourile în rândul publicului larg”, a precizat Sorin Gherguţ.

Premiul a revenit traducătoarelor Marian Ochoa de Eribe şi Eta Hrubaru pentru traducerea volumului „Antologie de poezie” de Mircea Cărtărescu în limba spaniolă. „Traduc pentru că îmi place foarte mult şi pentru că, într-un fel, am primit foarte mult din partea României. Traducerea deschide altă fereastră dinspre România spre lume”, a spus Marian Ochoa de Eribe.

Cea mai îndrăgită carte a anului 2021

Înainte de anunţarea volumului câştigător, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, prof. Luciana Antoci, a spus câteva cuvinte despre FILIT, despre evenimentele organizate pentru şcolari şi despre ce înseamnă premiul liceenilor.

„Intră în competiţie, în fiecare an, câte cinci volume. Elevii, sub îndrumarea profesorilor de limba şi literatură română, citesc, recitesc, analizează, deconstruiesc textul şi îi reconstruiesc sensurile, în aşa fel încât, la final, decid, acordă note şi stabilesc o ierarhie”, a precizat aceasta. În completarea explicaţiei, două eleve din Iaşi care au fost implicate în acest proces, Iustina şi Maria, au povestit ce a însemnat pentru ele desemnarea acestui premiu.

Premiul liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte a anului 2021 a fost câştigat de Alina Nelega, autoarea romanului „Un nor în formă de cămilă”.

Şi-a început discursul prin rememorarea unei amintiri din tinereţe, când, în urmă cu 20 de ani, dramaturgul Iosif Naghiu i-a spus la un festival: „Voi ăştia tinerii nu o să ştiţi niciodată cum e să vă aplaude o sală întreagă de sute de oameni, pentru că textele voastre se pun în spaţii mici”. Alina Nelega i-a transmis acum, pe scena Teatrului Naţional din Iaşi: „Iosif Naghiu, dacă eşti acolo, undeva, uită-te la mine!”, iar publicul a început să aplaude.

Război sau literatură

Ultima Seară FILIT a adus o temă grea de discuţie, Filosofie şi literatură în vreme de război, însă invitaţii au fost unii pe măsura greutăţii acesteia: Alexandru Călinescu şi Andrei Pleşu. Buni prieteni, aceştia şi-au făcut unul altuia câte o descriere care le relevă personalitatea.

„În firea lui Alexandru Călinescu, rigoarea şi cordialitatea convieţuiesc confortabil. Ştie multe, ceea ce nu l-a făcut să îşi piardă umorul şi graţia”, a spus Andrei Pleşu.

La rândul său, Alexandru Călinescu, a precizat la un moment dat: „Domnule Pleşu, dacă ar fi să vă atribui un cuvânt care să vă caracterizeze, acela ar fi nestatornicia. Sunteţi nestatornic în nestatornicia dumneavoastră, fiindcă aţi avut curajul de a trăi normal într-o lume anormală”. Gazda serii a fost jurnalista culturală Mirela Nagâţ.

Au discutat despre literatura războiului şi amintiri, despre Primul Război Mondial şi despre războiul ruso-ucrainean, despre tezaurul român, ordinele de război, eroism şi personalităţile din trecut.

La final, publicul le-a putut adresa întrebări celor doi invitaţi prin scanarea unui cod QR care le-a permis accesul pe o platformă specială. Deşi au existat doritori care l-au aşteptat pe Andrei Pleşu pe holurile teatrului, pentru a primi autografe, acesta s-a făcut nevăzut la finalul întâlnirii.

„Spunea cineva că oricine poate fi pacifist între două perioade de război, aşa cum poate fi vegetarian între două mese copioase. Literatura are, cu siguranţă, un rol pozitiv. Am un anume scepticism în a crede că ea ne face mai buni. Pe unii sigur că îi influenţează pozitiv, dar pe criminali, pe ticăloşi nu îi atinge cu nimic”, a spus Alexandru Călinescu.

10 ani de FILIT

Membrii fondatori ai FILIT sunt Dan Lungu, Florin Lăzărescu şi Lucian Dan Teodorovici. Există 33 de coordonatori şi 100 de voluntari care pun bazele festivalului.

Cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, care s-a desfăşurat în perioada 19-23 octombrie, a reunit sute de profesionişti din domeniul cultural, precum scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti. În cele 5 zile de festival au avut loc peste 100 de întâlniri cu scriitori, traducători, editori, jurnalişti, muzicieni, coregrafi, actori sau fotografi, nopţi albe ale poeziei şi muzicii şi mese rotunde profesionale.

FILIT este unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa, pentru că în aceşti 10 ani de la înfiinţare, au fost peste 1.000 de invitaţi, marea lor majoritate fiind nume noi din toate generaţiile, din zone cât mai diverse ale ţării şi ale lumii.

FILIT este un proiect anual organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, iar ediţia de anul acesta s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. FILIT 2022 a beneficiat de sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi, Inspectoratului Judeţean Iaşi, MOBEXPERT, Aqua Carpatica, Volvo.

Comentarii