Ultima şedinţă din an a aleşilor judeţeni: 56 de proiecte votate la foc automat, zece minute de colinde, mai mult de o oră de atacuri politice

miercuri, 21 decembrie 2022, 22:27
3 MIN
 Ultima şedinţă din an a aleşilor judeţeni: 56 de proiecte votate la foc automat, zece minute de colinde, mai mult de o oră de atacuri politice

Aleşii au parcurs rapid toate cele 56 de proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi. Nu au lipsit obişnuita bălăcăreală şi nici reproşurile faţă de intervenţiile „politice” ale consilierilor din opoziţie.

 

Începută cu o suită de colinde, probabil cea mai frumoasă parte, şedinţa de plen de miercuri – ultima din acest an a Consiliului Judeţen – a fost parcursă în galop. Nu a lipsit un tradiţional schimb de amabilităţi între consilierul Mircea Manolache, de la PSD, şi preşedintele Costel Alexe, de la PNL. Primul i-a oferit celui de-al doilea o plachetă cu inscripţia „Costel Tablă Alexe”, iar cel de-al doilea i-a replicat că ar putea fi „reconvertită în plăcuţa suedeză pentru domnul Manolache şi al lui partid”.

Ulterior, toate cele 56 de proiecte de hotărâre au fost adoptate fără probleme şi fără discuţii de majoritatea PNL-PMP după reţeta „niciun amendament de la ceilalţi”. Chiar şi „Planul de măsuri pentru aplicarea Strategiei de dezvoltare a judeţului 2021-2027” şi „Metodologia de monitorizare şi evaluare a stadiului implementării Strategiei de dezvoltare a judeţului 2021-2027” au trecut fără să se întrebe nimeni ce s-a întâmplat în primii doi ani din acest interval, în lipsa celor două seturi de reguli.

Primul proiect care a iscat un schimb de replici între şefii CJ şi liderul grupului PSD a fost cel privind tarifele pe 2023 pentru prestarea serviciilor de către Direcţia Judeţeană de Pază şi Protecţie. Cristian Stanciu (PSD) a spus că tarifele propuse „condamnă Direcţia de Pază şi Protecţie”, respectiv concedierea a 90 de angajaţi (mai mult de jumătate din efectiv), mai ales după ce Aeroportul Iaşi şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au renunţat la serviciile acesteia pentru cele oferite de firme de pază private. El a propus amânarea proiectului. Hotărârea a fost însă adoptată, în ciuda abţinerii de către consilierii PSD şi USR.

Ordinea de zi a continuat, fiind aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru viitorul Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii – decizie pentru care directorul Radu Crişan-Dabija le-a mulţumit aleşilor că s-au gândit la „un spital uitat”, „cu patru clădiri în patru colţuri ale Iaşului, la 10 km distanţă una de alta” – şi ai celor pentru Centura uşoară a municipiului Iaşi. Dacă ar fi lansate acum în licitaţie, cele două proiecte ar costa 880 de milioane de lei, respectiv 300 de milioane.

Al doilea proiect contestat de opoziţie a fost cel al execuţiei bugetare. Etienne Ignat, liderul consilierilor USR, a amintit că Iaşul a avut un buget mic pentru dezvoltare, iar la venituri execuţia este de 30 la sută, în vreme ce la cheltuieli, doar 55 la sută. „Avem o Strategie de dezvoltare care arată că am putea să facem o multitudine de proiecte şi ar fi bine ca anul viitor să arătăm ce am făcut, nu că am făcut doar jumătate din ce ne-am propus. Or, asta înseamnă că şase luni aţi stat la birou, iar şase luni în altă parte”, le-a reproşat Etienne Ignat şefilor CJ.

Costel Alexe i-a replicat că discursul a fost unul politic şi a exemplificat cu cheltuielile „cu toată suma” pentru Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul de Copii, „deşi contractul se întinde pe 17 luni”, respectiv „suma considerabilă pentru Lotul 3 al Axei Iaşi-Suceava”. Amintim că acest lot trebuia „dat” în 2019, odată cu primele două, ceea ce înseamnă că cei aproape 90 de milioane de lei erau alocaţi încă de atunci. Contestaţiile au făcut ca el să fie atribuit abia în vara trecută.

„Nu am văzut în ultimele mandate ca preşedintele Comisiei de monitorizare a implementării Strategiei de dezvoltare sau un membru al executivului judeţului să vină să prezinte stadiul în care se află. Dintr-un intrument programatic de realizare integrată a proiectelor, a devenit un document formal de statistică şi contabilizare a proiectelor”, a completat Cristian Stanciu. 

Comentarii