De Business

Punem punctul pe știi

Uluitoare înşelăciune naţională cu mobilă. Epicentrul escrocheriei, în cartierul ieşean Păcurari. Plouă cu plângeri din toate direcţiile

luni, 16 ianuarie 2023, 02:50
5 MIN
 Uluitoare înşelăciune naţională cu mobilă. Epicentrul escrocheriei, în cartierul ieşean Păcurari. Plouă cu plângeri din toate direcţiile

Înşelăciune de mari proporţii, cu nucleul în cartierul ieşean Păcurari, realizată de o reţea de cetăţeni din Republica Moldova, care pretindeau că vând mobilă de bucătărie prin intermediul firmei Bismobil Kitchen şi a altor zeci de alte firme sub umbrela Bismobil. Dacă aţi vrut să cumpăraţi mobilă de bucătărie şi aţi achitat contravaloarea produselor, dar acestea nu au fost livrate, este posibil să vă număraţi printre sutele de păgubiţi din toată ţara. La poliţie şi la OPC Iaşi plouă cu plângeri, iar Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi a deschis deja un imens dosar de înşelăciune. Paguba pare a fi de ordinul milioanelor de euro.

 

Oficiul ieşean pentru Protecţia Consumatorilor este asaltat zilnic de reclamaţiile celor care spun că au vrut să cumpere mobilă de la Bismobil Kitchen sau de la firmele paravan acele acesteia, dar au fost păgubiţi. Sesizările au început să curgă la OPC la finalul anului trecut. “Au fost înregistrate 52 de sesizări anul trecut, şi 39 de la începutul acestui an. Iar sesizări telefonice sunt şi câte 10-20 pe zi legate de acest caz”, ne-a declarat Constantin Onofrei, inspectorul şef al OPC Iaşi.

Sfătuiţi de specialiştii OPC, o parte dintre victimele afaceriştilor cu mobilă au cerut şi ajutorul Poliţiei. La IPJ Iaşi au ajuns 41 de plângeri legate de grupul de firme Bismobil Kitchen, iar “Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, în vederea stabilirii întregii situaţii de fapt şi luării măsurilor legale”, dă asigurări Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi. La fel ca şi inspectorii OPC, poliţiştii sunt convinşi că vor mai urma şi alte plângeri, ale altor victime, care i-au contactat deja telefonic.

Ce este Bismobil Kitchen şi cine se află în spatele afacerii?

În ianuarie 2020, Mihail Şaran, un cetăţean moldovean de 39 de ani, născut într-o localitate de la marginea Chişinăului, înregistra la Iaşi, ca unic acţionar, firma Bismobil Kitchen, sub codul CAEN 4759 şi obiect de activitate “Comerţ cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat şi al articolelor de uz casnic n.c.a., în magazine specializate”. Administratorul firmei este Andriana Braşoveanu (31 ani), tot din Republica Moldova.

Rapid, în online s-a lansat şi un site al afacerii, despre care utilizatorii puteau afla că brandul Bismobil Kitchen provine din Republica Moldova, avea 14 magazine în toată România, cu showroom-uri deschise în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Oradea, Târgu-Mureş, Piteşti şi Galaţi, precum şi în străinătate, în Spania, Bulgaria şi Republica Moldova.

La finalul anului 2020, Bismobil Kitchen înregistra pierderi de 297.472 lei, la o cifră de afaceri mai mică de atât: 259.303 lei. Dar la sfârşitul celui de-al doilea an de existenţă a firmei, cifra de afaceri era deja de aproape 8,8 milioane de lei, şi firma declara şi o pierdere de circa 1,5 milioane lei.

Anul 2021 a fost cel în care Şaran şi Braşoveanu au deschis câteva zeci de firme, toate sub acelaşi cod CAEN, cu acelaşi obiect de activitate ca şi Bismobil Kitchen, şi toate cu sediul social în aceeaşi clădire din zona Păcurari. Potrivit GoogleMaps, adresa indicată pentru firmă ar fi undeva în zona AMRS, în preajma terenului viran unde până acum câţiva ani locuiau abuziv într-o clădire dărăpănată cetăţeni romi, clădire ce a şi fost demolată. Iar showroom-ul firmei figurează vizavi de Metalurgica, undeva pe teren fostei Terom, la intersecţia şoselei spre Tomeşti cu bd. Metalurgie. Andriana Braşoveanu este administratorul a 42 de firme, toate înfiinţate în perioada 2020-2022, iar în 36 dintre acestea este şi acţionar. Cifra totală de afaceri a acestor firme a ajuns, la finalul anului 2021, la aproape 18 milioane de lei. Şi toate firmele mai au ceva în comun: raportează pierderi la finalul anului. În total, pierderile erau de peste un milion de euro la finalul anului 2021 (pentru 2022 nu sunt încă disponibile datele din bilanţul economic al firmelor).

O reţea incredibilă de firme

Numele lui Şaran, unic acţionar în Bismobil Kitchen, nu apare printre acţionarii celorlalte zeci de firme care împart sediul social cu firma în care este unic acţionar. În schimb, firma sa este acţionar în toate celelalte firme care se presupune că ar fi trebuit să vândă mobilă. În plus, în zecile de firme inventate sub umbrela Bismobil Kitchen au fost atraşi şi alţi acţionari, tot originari din Republica Moldova. Reţeaua de firme construită de Şaran şi Braşoveanu, în doar doi ani, arată ca un ghem de fire încâlcite.

De ce ar fi deschis Braşoveanu şi Şaran alte şi alte firme din acelaşi domeniu, în condiţiile în care lucrau numai în pierdere? Pentru că cereau plata în avans pentru mobilă, apoi, spun clienţii, firmele nu mai livrau nici marfa, şi nu mai returnau nici banii. Apăreau, în schimb, alte firme.

În timp, oamenii au început să reclame întârzierile la livrare, iar apoi lipsa totală a mărfurilor cumpărate. Sute de oameni, care au plătit în total sute de mii de euro au fost prejudiciaţi. Magazinele Bismobil Kitchen au fost închise, şi la telefoanele companiilor nu mai răspunde nimeni, aşa încât clienţii au început să ceară ajutorul autorităţilor.

Plângere la DIICOT Bucureşti

La Cluj, „întrucât autorităţile nu îi ajută cu nimic, oamenii s-au unit şi vor face plângere penală comună împotriva firmei, urmând să fie reprezentaţi de casa de avocatură clujeană Blaj Law. Până acum aproximativ o sută de păgubiţi au solicitat să fie reprezentaţi de casa de avocatură clujeană. Prejudiciul depăşeşte 2.000.000 de lei, aşa că plângerea penală va fi depusă la DIICOT Bucureşti”, potrivit portalului www.ştiridecluj.ro. Publicaţia clujeană, care susţine că, în medie, clienţii au fost înşelaţi cu câte 6000 de euro, menţionează şi că Lorand Soares Szasz, expert european în creşterea accelerată a IMM-urilor, este printre oamenii din spatele pagubei Bismobil Kitchen la Cluj. Cetăţean portughez, acesta este, de fapt, asociat în una dintre firmele grupului, LSS PARTNER BK SRL.

Avocatul ieşean Marius Brănici spune că la Iaşi au mai fost cazuri de înşelăciune asemănătoare celei dezvoltate de creatorii Bismobil Kitchen, dar nu de asemenea dimensiuni, şi este gata să îi reprezinte pe clienţii păgubiţi, dacă aceştia se vor grupa, asemeni celor de la Cluj. Acum, în timp ce victimele se perpelesc de teamă că au fost înşelate, se unesc, cer ajutorul, fac plângeri şi se revoltă, firmele înfiinţate de Andriana Braşoveanu şi Mihail Şaran încep să îşi declare falimentul. Joi, 12 ianuarie, 26 de firme din acest grup, inclusiv Bismobil Kitchen, au înregistrat dosare la Tribunalul Iaşi, pentru intrare în insolvenţă.

Comentarii