Un biciclist grav rănit într-un accident de maşină din 2018 a murit aşteptând. Urmaşii lui trebuie să meargă în instanţă

joi, 17 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Un biciclist grav rănit într-un accident de maşină din 2018 a murit aşteptând. Urmaşii lui trebuie să meargă în instanţă

Rănit grav într-un accident provocat de o maşină aparţinând ApaVital, un biciclist a rămas aproape invalid. Despăgubirile fixate de judecători au reprezentat abia a 15-a parte din cuantumul solicitat. Biciclistul nici nu a apucat să se bucure de bani, el decedând la scurt timp după pronunţarea sentinţei.

Biciclistul, care circula regulamentar pe Calea Chişinăului, dinspre Tomeşti spre RAR, a fost lovit pe 22 noiembrie 2018 de o Dacie Duster, la intersecţia cu strada Sf. Ioan. V.S. a fost grav rănit, suferind fracturi craniene, dar şi ale coloanei vertebrale. A fost internat în comă la Spitalul de Neurochirurgie, iar timp de două zile nu s-a ştiut nici cine este.

A fost găsit în cele din urmă de familie, dar iniţial nu a reuşit să-i recunoască. În urma accidentului, a rămas cu sechele, necesitând îngrijire permanentă. Conform declaraţiilor unui martor, timp de un an V.S. nici nu a mai ieşit din casă, nici măcar în curte, având deseori o atitudine absentă, necomunicând cu cei din jur.

Uneori, pierdea legătura cu realitatea, povestind lucruri care nu s-au întâmplat. Sindromul afazic a fost de altfel confirmat şi de o expertiză medicală.

În septembrie anul trecut, V.S. s-a adresat instanţei, cerând acordarea unor daune materiale de 10.000 de euro şi a unor daune morale de 290.000 de euro de la asigurătorul şoferului, Omniasig SA. La rându-i, asigurătorul a făcut o ofertă de despăgubire de 39.324,6 lei ca daune morale, cerând respingerea pretenţiilor materiale ca nedovedite.

Magistraţii Tribunalului au respins capătul de cerere referitor la daunele materiale, acceptând punctul de vedere al Omniasig. În privinţa daunelor morale, judecătorii au apreciat ca suficient un cuantum de 20.000 de euro. Chiar şi această sumă a fost considerată prea mare de Omniasig, care a declarat apel împotriva sentinţei.

Dosarul a fost preluat de Curtea de Apel, dar se va desfăşura în absenţa lui V.S. Acesta a decedat între timp, iar la termenul de ieri magistraţii au amânat dezbaterile în aşteptarea depunerii la dosar a dovezilor privitoare la calitatea de moştenitori a rudelor acestuia. 

Comentarii