Un contract de peste 8 milioane de lei pentru care nu se califică nimeni

luni, 23 ianuarie 2023, 02:50
2 MIN
 Un contract de peste 8 milioane de lei pentru care nu se califică nimeni

Spitalul CFR a lansat pentru a opta oară licitaţia pentru contractul de lucrări menite să crească performanţa energetică a două din clădirile complexului medical

 

Spitalul Clinic Căi Ferate încearcă din nou să atribuie contractul pentru lucrările de reabilitare termică în vederea creşterii eficienţei energetice la două din cele nouă corpuri de clădire pe care le deţine – clădirea principală, cea care are front la Bd. Carol I, şi secţia de balneologie, care nu a mai fost renovată de la preluarea ei de la Ministerul de Interne cu peste 40 de ani în urmă. Printre altele, proiectul se referă îmbunătăţirea izolaţiei termice a anvelopei clădirii (pereţi exteriori, ferestre, tâmplărie, planşeu peste ultimul nivel, planşeu peste subsol), a şarpantelor şi învelitoarelor, inclusiv măsuri de consolidare a clădirii, introducerea, reabilitarea şi modernizarea, după caz, a instalaţiilor pentru prepararea, distribuţia şi utilizarea agentului termic pentru încălzire şi a apei calde menajere, a sistemelor de ventilare şi climatizare, a sistemelor de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii, inclusiv sisteme de răcire pasivă, precum şi achiziţionarea şi instalarea echipamentelor aferente şi racordarea la sistemele de încălzire centralizată, după caz şi utilizarea surselor de energie regenerabilă, pentru asigurarea necesarului de energie a clădirii etc.

Valoarea totală estimată este de 8,12 milioane de lei, finanţare asigurată prin Programul Operaţional Regional. Ofertele sunt aşteptate până pe 6 februarie, iar durata contractului – atribuit după criteriul preţului cel mai scăzut – va fi de 12 luni.

Procedura precedentă de atribuire a atras o singură ofertă, considerată însă inacceptabilă la evaluare.

Prima procedură de licitaţie, lansată la sfârşitul lui 2019 cu o valoare de pornire estimată la 7,53 milioane de lei, nu a atras nicio ofertă. A doua încercare, cu acelaşi cost estimat, s-a oprit în „abateri grave de la prevederile legislative, care afectează procedura de atribuire sau fac imposibilă încheierea unui contract”. Procedura s-a reluat la începutul lui 2021, cu un preţ majorat, 8,26 milioane de lei, dar verdictul a fost acelaşi, în ciuda faptului că s-au înscris două intenţii de participare. A patra oară, din nou, nu au fost ofertanţi. A cincea şi a şasea tentativă de încredinţare a contractului s-au derulat anul trecut, dar fără nicio ofertă atrasă. Dar şi valoarea estimată a fost redusă, până la 7,14 milioane de lei. În septembrie, a fost iniţiată a şaptea procedură, de la aceeaşi valoare estimată, şi aceasta fără să se încheie cu încredinţarea contractului.

Comentarii