Un deținut a înghițit o bucată de unghieră de 7 cm. Cinci medici și două asitente de la Pneumo s-au chinuit să o scoată

miercuri, 12 iulie 2023, 08:10
2 MIN
 Un deținut a înghițit o bucată de unghieră de 7 cm. Cinci medici și două asitente de la Pneumo s-au chinuit să o scoată

Echipa de endoscopie intervențională a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie a intervenit în urgență ieri, 11.07.2023 pentru a salva viața unui pacient care a aspirat un corp străin metalic.
 

Este vorba despre un barbat de 41 de ani, aflat in regim de detenție, care a alertat personalul medical al instituției unde este reținut deoarece a inceput sa prezinte tuse si expectorație cu sânge proaspăt (hemoptizie), wheezing (șuierături in piept) si durere la nivelul toracelui. A fost transportat în UPU Sf. Spiridon unde acesta a declararat că, în mod accidental, s-a înecat și a aspirat un obiect metalic de mici dimensiuni. Examinarea imagistica a aratat că la nivelul bronșiei principale drepte este blocat un obiect de aproximativ 7 cm lungime si 1,5 cm lățime ce s-a dovedit a fi o parte componenta a unei unghiere. A fost adresat imediat Spitalului Clinic de Pneumoftziologie pentru extracția corpului străin.

Intervenția a fost una dificila intrucat, fiind vorba despre un obiect periculos, cu o lama ascutita, mobilizarea sa putea duce la rănirea suplimentara a mucoasei bronșice sau chiar la perforarea acesteia, cu consecințe dezastruoase pentru pacient. 

Echipa de endoscopie interventionala alcătuită din Prof. Dr. Antigona TROFOR, Conf. Dr. Radu CRISAN-DABIJA, Dr. Mihaela SANDU, Dr. Gabriel IOSEP, Dr. Mihnea MIRON, asist. Mihai SAVILIU si As. Agurita ALEXA, cu suportul echipei din Sectia ATI si Bloc Operator, au intervenit in urgenta pentru a salva viața pacientului. După semnarea consimțămintelor, pacientul a fost sedat si, sub anestezie generala s-a practicat bronhoscopie rigida – metoda prin care corpul strain a fost extras cu succes în aproximativ 25 de minute. Menționam ca aspirația de corp strain in arborele traheobronsic are caracter de urgenta imediată deoarece pune in pericol viata pacientului, mai ales daca apare și sângerarea. Din fericire, intervenția a decurs fara probleme. Au fost luate toate masurile de siguranta iar momentan pacientul este in afara oricarui pericol. 


Menționam ca în cursul zilei de astăzi pacientul va fi consultat si de Serviciile de Chirurgie Generala si Gastroenterologie deoarece imaginile radiologice arata posibila prezenta a unor corpi straini de natura necunoscuta si la nivelul aparatului digestiv insa  detaliile si confirmarea vor fi facute de catre specialitățile de profil.
Extracția de corp străini aspirați în arborele traheobronșic este o procedură medicală ce implică un grad înalt și particular de competență a personalului medical dar și dotare corespunzătoare a Laboratorului de Endoscopie Bronșică, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași fiind singura unitate sanitară din Regiunea Moldovei în care se poate realiza aceasta intervenție. 

Comentarii