Un interlop notoriu închis la Iași a învins la CEDO pentru că n-a putut vota

joi, 02 decembrie 2021, 15:51
2 MIN
 Un interlop notoriu închis la Iași a învins la CEDO pentru că n-a putut vota

Interlopul Puiu Mironescu, condamnat la 15 ani de închisoare după ce a vrut să-l ucidă pe rivalul Bogdan Mararu punându-i o bombă sub mașină, a câștigat procesul intentat statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În timp ce se afla în închisoare, Puiu Mironescu a dat statul român în judecată pentru că nu a fost lăsat să voteze la alegerile din decembrie 2016 pe când se afla la Penitenciarul Iași. Când a fost condamnat la 15 ani de închisoare nu i s-a interzis și dreptul de a vota.

„Pe data de 11 decembrie 2016, în timp ce mă aflam în Penitenciarul Iași, nu mi s-a permis să votez la alegerile organizate atunci, pe motiv că nu mă aflam pe teritoriul biroului electoral de care aș fi aparținut. Pe 12 decembrie 2016 am făcut o plângere la judecătorul delegat deoarece mi-a fost încălcat dreptul de a vota. Pe 21 decembrie 2016, plângerea mea a fost înaintată procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Pe 8 mai 2017, Parchetul a închis dosarul, pe motiv că în cauză nu a fost comisă vreo infracțiune”, a arătat Puiu Mironescu în cererea depusă la CEDO.

Judecătorii CEDO au stabilit că deși lui Puiu Mironescu nu i-a restricționat instanța care l-a condamnat dreptul de a vota, ”acesta a fost, în practică, eliminat”, pentru că legea privind alegerile legislative permitea votul doar în circumscripția electorală în care alegătorul avea reședința.

”Întrucât reclamantul își ispășea pedeapsa într-o închisoare situată în afara circumscripției sale electorale la data alegerilor, el a fost lipsit de capacitatea de a-și exprima votul. Curtea concluzionează astfel că dreptul său de vot consacrat în articolul 3 din Protocolul nr. 1 a fost restrâns”, se menționează în decizia CEDO.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii