Un istoric ieşean publică un volum pe o temă provocatoare la o prestigioasă editură germană

sâmbătă, 13 octombrie 2018, 01:50
1 MIN
 Un istoric ieşean publică un volum pe o temă provocatoare la o prestigioasă editură germană

Prodecanul Facultăţii de Istorie de la Universitatea „Al.I. Cuza“ (UAIC), prof.dr. Lucreţiu Bîrliba, a publicat de curând un volum la prestigioasa editură ştiinţifică germană Harrassowitz. 

„Rure vivere in Moesia inferiore. La population dans le milieu rural d’une province péripherique de l’Empire romain“ are 400 de pagini şi este rezultatul mai multor ani de cercetare pe care profesorul Bîrliba a efectuat-o asupra populaţiei din Moesia Inferior, după studierea fenomenelor de colonizare şi aculturaţie din această provincie. Moesia este o fostă provincie romană antică, situată pe teritoriul statelor Serbia, Macedonia, Bulgaria şi România.

„Volumul prezintă informaţii despre modul în care provincia romană Moesia Inferior, nordul Bulgariei de astăzi şi sud-estul României, a fost integrată gradual în Imperiul Roman, ocuparea teritoriului realizându-se în diferite moduri, atât cronologic, cât şi spaţial. Este evidenţiat în acest volum şi rolul decisiv pe care l-au avut soldaţii şi veteranii în interacţiunea dintre coloniştii romani şi populaţia locală. Abordarea cărţii este în principal epigrafică, însă problemele arheologice nu sunt excluse.

Autorul încearcă să identifice originea persoanelor menţionate în inscripţiile rurale şi să stabilească motivele prezenţei lor în Moesia Inferior“, au precizat reprezentanţii UAIC. Tot în acest volum este inclusă şi o analiză cu privire la rolul colonizării romane în mediul rural din Moesia Inferior în procesul complex al romanizării din această provincie. 

Comentarii