Un nou drum de la Aeroport spre Iași, prin Aroneanu. S-a discutat de sensuri unice

joi, 28 aprilie 2022, 02:01
2 MIN
 Un nou drum de la Aeroport spre Iași, prin Aroneanu. S-a discutat de sensuri unice

Punerea în practică a hotărârilor aprobate ieri – drumurile spre Aeroport, restaurarea sediului Filarmonicii etc. – va dura însă mult mai mult

Cea mai rapidă şedinţă a consilierilor judeţeni s-a desfăşurat ieri pe parcursul a doar 50 de minute. Din ordinea de zi cu 37 de proiecte de hotărâre, au fost adoptate 36. Consilierii USR şi cei ai PSD au profitat de o conjunctură în care doi aleşi ai PNL au absentat de la şedinţă şi un al treilea, de la PMP, nu se afla în sală la momentul votului, astfel că execuţia bugetară pe primul trimestru a fost respinsă. Anterior, liderul grupului USR reproşa cheltuirea a prea puţini bani pentru investiţii, comparativ cu secţiunea de funcţionare a Consiliului Judeţean.

Au trecut însă proiecte importante precum cel pentru parcurgerea etapelor de proiectare a viitoarelor drumuri de acces spre Aeroportul Iaşi. Aleşii au alocat bani pentru studiul de fezabilitate de la care va pleca modernizarea a 9,5 km de drum judeţean din Moara de Vânt la Aroneanu-Rediu Aldei (pe unde ar urma să treacă breteaua de la A8 spre Aeroport), respectiv din Aroneanu spre terminalele de pasageri. Discuţiile la acest proiect de hotărâre au vizat şi alte propuneri pentru viitor (Cristian Stanciu, PSD), dar şi idei încă neluate în considerare precum transformarea actualului drum de acces cu două benzi în sens unic spre aerogară şi descărcarea traficului spre Aroneanu, tot cu sens unic, pe viitorul drum de 3,5 km spre DJ 282G (Marian Uscatu, PMP).

Restaurarea sediului Filarmonicii a revenit pe ordinea de zi, cu o actualizare a documentaţiei tehnice deja realizate. În acest conext, preşedintele Costel Alexe a precizat că astăzi va discuta la ADR Nord-Est posibilitatea depunerii pentru finanţare şi pe noul Program Operaţional Regional. "Ne dorim un proiect eligibil cu o cofinanţare cât mai mică din partea Consiliului Judeţean", a precizat preşedintele Costel Alexe. O cerere este deja depusă în cadrul PNRR, dar finanţarea care va veni de aici nu va acoperi toate costurile. De altfel, şeful CJ a arătat că, pe fondul creşterii consistente a preţurilor materialelor de construcţie, nu se poate estima de pe acum ce preţ va avea refacerea celor două clădiri de pe strada Cuza Vodă.

Aleşii au mai căzut de acord ieri asupra finanţării pentru asfaltarea a cinci segmente de drum judeţean, a finanţării (prin PNRR) a refacerii Secţiei Paşcanu de la Spitalul de Pneumo, precum şi a acordării în premieră a două milioane de lei pentru amenajarea grupurilor sanitare la 14 şcoli din 11 comune ale judeţului.

FOTO: Facebook/Petru Movilă

Comentarii