Un punct demn de apreciat obținut de ieșeni

luni, 07 octombrie 2019, 01:43
4 MIN
 Un punct demn de apreciat obținut de ieșeni

 

Poli a condus la Craiova, însă a fost egalată după ieşirea lui Cristea. Acelaşi scenariu a fost şi în disputa cu Sepsi. Iaşi a ajuns la şase meciuri consecutive fără succes, în cinci dintre acestea conducând. Poli a avut însă o evoluţie de ansamblu bună în faţa Universităţii

Politehnica Iaşi a bifat vineri, la Craiova, al şaselea meci consecutiv fără victorie. La fel ca în alte patru partide disputate în ultima perioadă, Poli a condus în Oltenia, însă nu a reuşit să-şi conserve avantajul. Aşa cum s-a întâmplat şi în etapa precedentă, cu Sepsi, Politehnica a fost egalată după ieşirea de pe teren a lui Andrei Cristea, liderul vestiarului din Copou, care a şi marcat în poarta Universităţii.

În ciuda regretelor faptului că Politehnica nu a reuşit, din nou, să câştige, deşi a condus, despre jocul ieşenilor se pot spune mult mai multe lucruri bune decât rele. Organizarea defensivă a fost foarte bună, excelând chiar în prima repriză, când valoroasa trupă olteană nu a reuşit să obţină vreun corner şi a tras, la fel ca Poli, un singur şut pe poartă. Şi acela a apărut abia în prelungiri! Şi în actul secund apărarea Politehnicii a rulat bine, reduta din faţa lui Târnovanu cedând o singură dată, în urma unei faze fixe în care s-a greşit însă grav: jucătorii au stat prea aproape de poartă în momentul executării unei lovituri libere din lateral dreapta, iar Fortes a fost lăsat nemarcat. Supărător este că astfel s-a dovedit că nu s-a învăţat nimic din eroarea din etapa trecută, când Sepsi a egalat tot în urma unei faze fixe în care alt jucător important în momente statice de joc, Tincu, a fost liber într-o zonă periculoasă. Meritul faptului că oltenii au avut foarte puţine ocazii de gol nu se datorează doar fundaşilor moldoveni, ci şi mijlocaşilor, care au gripat motorul oltenilor, puternica linie Ioniţă – Mateiu – Bancu furnizând foarte puţine baloane utile tripletei din atacul Universităţii.

În ceea ce priveşte ofensiva, Poli a fost extrem de pragmatică. Preocupată de siguranţa defensivă, cu un singur vârf, păzit bine de stoperii gazdelor, formaţia moldavă nu prea şi-a creat ocazii de gol, mizând mai mult pe contre. La una dintre acestea, Cristea a concretizat singurul şut pe poartă al moldovenilor din actul secund, vulpoiul moldovenilor gestionând perfect o fază în care, în câteva secunde, mai prinsese alte culoare şi ceruse de două ori mingea de la Platini! Schimbările celor doi ieşeni care au colaborat la gol, mutări care au generat discuţii, au rupt apoi ofensiva Politehnicii pe final. Gazdele au profitat, au dominat cu autoritate şi au reuşit să egaleze.

Trăgând linie, chiar dacă oltenii pot invoca şi ghinionul (au avut o bară cu puţine secunde înainte de golul lui Cristea), nu şi arbitrajul (faultul asupra lui Platini, din minutul 30, a fost evident, în timp ce duelul dintre Radu şi Ivan, la care gazdele au cerut lovitură de la 11 metri, este interpretabil) rezultatul a părut a fi unul echitabil.

Şi chiar dacă a mai comis erori, Poli, care a avut un joc solid, cu linii clare pe teren şi o identitate în exprimare, poate veni cu fruntea sus din Oltenia. Punctul obţinut este de apreciat nu numai pentru că jocul a fost, per ansamblu, bun ci şi pentru că adversarul este unul important în Liga I.

Iaşi a mai bifat astfel încă o rundă în care stă pe o poziţie de play-off, unde se află încă de după etapa a III-a, şi are şanse mari de a încheia turul sezonului regulat în prima grupă valorică. Pentru aceasta şi pentru a nu depinde de celelalte rezultate ale etapei a XIII-a Politehnica are nevoie de o remiză în derbiul regional cu FC Botoşani de pe 21 octombrie. Deşi e programat la Iaşi, meciul se va juca însă în nordul Moldovei, lucrările de reparare a terenului din Copou fiind în derulare.

 

Poli-catalog

 

Târnovanu (6) – sigur.

Gallego (6) – unul dintre cele mai bune meciuri ale sale de când a venit la Poli.

Frăsinescu (5,5) – joc foarte bun, cu excepţia golului gazdelor, când a fost depăşit de Fortes.

Diallo (6) – evoluţie consistentă.

Radu (6) – l-a strunit pe Ivan.

Mihalache (6) – a închis aproape toate culoarele.

Platini (6,5) – deşi a dat iar dovezi de egoism, are meritul de a fi pasat decisiv.

Passaglia (6) – harnic.

Loshaj (6) – devotat.

Horşia (5,5) – putea mai mult în condiţiile în care a avut în faţă tot un jucător crud, Vlădoiu.

A. Cristea (7) – a marcat, a impulsionat echipa.

Popadiuc (5,5) – a avut o rupere de ritm.

Bălan a intrat în minutul 75 iar Cabral în minutul 78.

 

Comentarii