Nici în filmele cu spioni nu vezi atâta mister:

(UPDATE) Pe cine ascundeţi dle Popa la Aeroport? Lista candidaţilor la şefia instituţiei, ţinută la secret

sâmbătă, 03 martie 2018, 02:50
7 MIN
 (UPDATE) Pe cine ascundeţi dle Popa la Aeroport? Lista candidaţilor la şefia instituţiei, ţinută la secret

O asemenea secretomanie şi lipsă de transparenţă nu s-a mai pomenit nici pe vremea PDSR, în anii '90. La două săptămâni de la încheierea înscrierilor pentru cele patru posturi de directori ai Aeroportului ieşean, oficialii Consiliului Judeţean continuă să ţină „la secret“ lista candidaţilor, comunicând că vor anunţa direct câştigătorii, la final. Cu alte cuvinte, dacă se va întâmpla ceva necurat, cu toţii vom fi puşi în faţa faptului împlinit. S-a ajuns aici printr-o interpretare exagerată a legii. Aceasta se întâmplă în condiţiile în care se vehiculează nume controversate, dar cu „proptele“ politice printre posibilii candidaţi înscrişi, în condiţiile în care tot mai multe voci acuză că şefii judeţului vor să politizeze instituţia cu cea mai bună dinamică pe piaţa de profil, şi în condiţiile în care Aeroportul reprezintă, în lipsa unei autostrăzi, singura punte de legătură a Iaşului şi a economiei locale cu Occidentul. Dle şef al CJ, nu aveţi dreptul moral să ascundeţi de ochii ieşenilor care vă plătesc numele candidaţilor pentru posturi atât de importante. Scoateţi lista pe masă, domnule Maricel Popa!

Concursul pentru desemnarea noii conduceri executive a Aeroportului intră în a treia etapă, în condiţii de lipsă de transparenţă totală. Sâmbătă expiră termenul pentru depunerea declaraţiilor de intenţie, iar săptămâna viitoare, de miercuri până vineri, candidaţii vor fi intervievaţi de către reprezentanţii firmei clujene Arc Consulting, desemnată la sfârşitul anului trecut prin licitaţie publică să organizeze procesul de selecţie a celor patru directori. Din comisia de selecţie fac parte şi câţiva membri ai Consiliului de Administraţie al Aeroportului. Aceştia, spre deosebire de actualul concurs, au parcurs toate aceste etape, anul trecut, „la vedere“.

Chiar dacă procedura de selecţie a administratorilor şi rezultatul ei au fost contestate de mai multe voci, numele concurenţilor erau cunoscute. Nu şi de astă dată, când numele candidaţilor pentru cele patru mandate de director vor fi făcute publice abia la sfârşitul selecţiei. În schimb, spre deosebire de concursul administratorilor, unii aspiranţi la fotoliile de director au fost eliminaţi pe parcurs, condiţiile de eligibilitate fiind respectate strict. Astfel, cei care nu au îndeplinit criteriile vechimii, experienţei în activitatea aeroportuară sau de limbă străină au părăsit cursa fără drept de apel. „Îmi pare rău, pentru că la acest concurs s-au prezentat foarte mulţi oameni cu CV-uri valoroase, dar criteriile sunt clare“, ne-a declarat Elena Căprar, de la Arc Consulting. Neoficial, am aflat că membrii CA care asistă la selecţie au fost surprinşi de subţierea rândurilor candidaţilor – care nu au fost notaţi, ci au trecut prin filtrul admis/respins în privinţa criteriilor impuse. Clujenii se pare că nu glumesc, iar la sfârşitul săptămânii viitoare vom vedea rezultatul.

Primul „politruc“

Pentru mandatul de patru ani al viitorului director general „se bat“ şapte candidaţi. Printre ei, Bogdan Balanişcu, fostul coordonator al campaniei electorale a social-democraţilor ieşeni la alegerile locale din 2016, şi administrator al unei firme de consultanţă în marketing şi management. Liberalii l-au indicat deja ca fiind viitorul director general al Aeroportului, însă Balanişcu nu a replicat acestui pronostic. La şefia aerogării candidează şi Alexandru Anghel, fostul director general şi ultimul membru al „vechii gărzi“ care a modernizat Aeroportul după ani de zile de nepăsare din partea conducerii judeţului.

Dacă cea mai mare concurenţă este pentru mandatul de director general, cea mai mică se înregistrează pe cel de director economic. Iniţial au fost doi candidaţi, dar unul a fost „prins“ că nu a îndeplinit o condiţie de concurs (vechime), astfel că actualul director economic – care deţine şi provizoratul conducerii aeroportului – aleargă de unul singur pentru acest mandat. Monica Nichituş nu a răspuns, ieri, apelurilor noastre de a confirma sau infirma candidatura sa solitară. Reprezentanţii firmei de recrutare susţin că toţi can­didaţii trebuie să obţină punctaj peste un prag minim, ceea ce înseamnă că Monica Nichituş nu se poate considera deja câştigătoare.

Cititi si: Oficial: Directorul, debarcat în timpului zborului de la conducerea Aeroportului Iași

Pentru mandatul de director tehnic au rămas în cursă cinci candidaţi (din şapte), iar pentru cel de director operaţional, doi. Printre aceştia din urmă se numără, din nou, Alexandru Anghel, concediat în ianuarie de noua administraţie a Aeroportului – o decizie contestată în instanţă de fostul director. De remarcat că, în cazul în care Anghel va fi desemnat câştigător al unuia dintre cele două mandate pentru care concurează, el va trebui să părăsească Consiliul de Administraţie (din care face parte, însă izolat de ceilalţi cinci, strâns uniţi în jurul „veteranului“ Mitică Rebegea). În locul său, dacă Consiliul Judeţean nu va considera altfel, va intra Mircea Frunză, şi el membru în fostul CA, dar primul picat la selecţia de anul trecut, la doar un punct de Cătălin Bulgariu, ultimul admis.

Explicaţii puerile

Printre concurenţi se mai află George Zaharia, fost dispecer de sol şi fost reprezentant al companiei Austrian Airlines, şi Lucian Corjăuţanu, fiul fostului director al Aeroportului (până în 2012), expert la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Interesant este că la concurs s-au înscris şi trei candidate care concurează pe posturi tehnice – una pentru directoratul general, iar celelalte două pentru cel tehnic. În privinţa restului candidaţilor, secretomania este maximă. Organizatorii din partea CJ, coordonaţi de şeful instituţiei, spun că au fost unii dintre candidaţi care au refuzat să le fie făcută publică candidatura, motiv pentru care s-a decis să nu fie anunţată niciuna. O interpretare restrictivă a protecţiei personale, în condiţiile în care vorbim de o candidatură pentru conducerea unei instituţii publice, nu unei societăţi private. Exagerând puţin, este ca şi cum un ales ar candida incognito la o funcţie publică. 

Cititi si: Parcă angajăm femei de serviciu! PNL contestă concursul de directori ai Aeroportului

UPDATE: În această după-amiază, conducerea Consiliului Judeţean a trimis pe adresa redacţiei un drept la replică. Îl redăm mai jos:

DREPT LA REPLICĂ

Având în vedere informațiile apărute în cotidianul Ziarul de Iași din data de 3 martie 2018, cu privire la concursul organizat la Aeroportul Internațional Iași pentru funcțiile de conducere și la acuzele aduse în cuprinsul articolului ” Nici în filmele cu spioni nu vezi atâta mister:Pe cine ascundeţi dle Popa la Aeroport? Lista candidaţilor la şefia instituţiei, ţinută la secret”, președintelui Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, ne vedem obligați să facem unele precizări.

Înțelegem că articolul în cauză este unul de opinie, însă, dat fiind faptul că emite și propagă neadevăruri, erori factuale și juridice, este necesar să cerem corectarea lor.

În ceea ce privește funcțiile de directori și modul de ocupare, acestea nu au fost decise de Consiliul Județean ci de Consiliul de Administrație, care are în sarcină și stabilirea organigramei RA Aeroportul.

OUG 109/2011 stipulează faptul că directorii vor trebui numiți cu contract de mandat (pe perioadă determinată) și se vor supune unor indicatori de performanță, ceea ce va conduce la un control transparent și riguros asupra activității întreprinderilor de stat. În cadrul selecției, candidații vor trebui să prezinte CA un proiect de management. Aceeași O.U.G. 109 art. 4 stipulează că, ”autoritatea publică tutelară (Consiliul Județean) nu poate interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice (R.A Aeroportul Iași)”. Deciziile revin doar Consiliului de Administratie și directorilor.

Așadar, conform legislației în vigoare, Consiliul de Administrație al ”RA Aeroportul Internațional Iași” este cel care a organizat concursul pentru funcțiile de directori și a sabilit modul de selecție a candidaților. Având în vedere contractul încheiat de CA cu firma de recrutare  ”Arc Consulting”, desemnată la sfârşitul anului trecut prin licitaţie publică să organizeze procesul de selecţie a celor patru directori, considerăm ca nefondate și fără niciun temei legal acuzele și afrmațiile tendențioase la adresa președintelui CJ.

Decizia de a face cunoscute sau nu, numele candidaților, nu aparține sub nicio formă președintelui Consiliului Județean, Maricel Popa, care din punct de vedere legal, nu poate obliga în vreun fel comisia de concurs să publice sau să țină secrete aceste informații. Cât despre ”interpretarea exagerată a legii”, ”intenția de politizare a instituției”, și ”numele controversate dar cu proptele politice” facem precizarea că acestea sunt simple afirmații fără vreo motivație legală ale semnatarului articolului, care trebuie probate, și care aduc atingere imaginii publice a președintelui Consiliului Județean, Maricel Popa.

Considerăm că aprecierea conform căreia ”la şefia aerogării candidează şi Alexandru Anghel, fostul director general şi ultimul membru al „vechii gărzi“ care a modernizat Aeroportul după ani de zile de nepăsare din partea conducerii judeţului”, nu va influența in niciun fel decizia comisiei, participarea la concurs a acestui candidat fiind supusă acelorași reguli stabilite de CA și firma de recrutare.

Totodată, menționăm  că, ”vechea gardă” –la care face referire semnatarul aricolului- a continuat și folosit pentru modernizarea Aeroportului, proiectul inițiat de fostul președinte al CJ Lucian Flaișer (extrase din documentele tehnice inițiale –studiu de fezabilitate pentru reabilitarea și modernizarea aeroportului, repectiv, extrase din modulul I și II- pista, terminal de pasageri, platforma îmbarcare debarcare pasageri) și fondurile existente în bugetul CJ, asigurate de legislaturile anterioare.

Pe de altă parte, autorul articolului nu a respectat principiul ”audiatur et altera pars”, acesta necerând și punctul de vedere al președintelui Consiliului Județean Iași, motiv pentru care vă solicităm publicarea în aceleasi condiții editoriale a acestui drept la replică.

 

 

Comentarii